Kultúra

2024.03.27. 17:44

Fotókiállítást nyitottak meg Váradon

A Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Fotóklubja tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás kedden este a vár belső udvarában működő EFA Kiállítási Központ Vilidár István galériájában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ötven fekete-fehér és színes, változatos témájú fotót lehet megtekinteni, Demeter Liviu Constantin, Nicoleta Gabor, Ovidiu Gabor, Radu Gabor, Laura Haiduc- Harris, Kenéz Emese, Gheorghe Petrila, Ovi D. Pop, Claudiu Szabó, Tóth István és Gelu Vrabie munkáit. Mint elhangzott, a fotóklub megalapítását 1975-ben Tóth István fotóművész kezdeményezte, miután ezt megbeszélte Vilidár Istvánnal és Kelen Ferenccel. Az alakuló ülést 1976. május 28-án tartották a Nyomdaklubban, melyen 22 tag vett részt. Elnöknek Tóth Istvánt választották, az első kuratórium tagjai voltak még Magereanu Alexandru, Csontos István és Weiss István.

A vernisszázson megjelenteket Tóth István köszöntötte, aki értékelte a kiállított munkák művészi színvonalát, és kiemelte az éves tárlat megszervezésének fontosságát. Claudiu Szabó, a fotóklub alelnöke a „hőskorszakot” idézte, amikor az önkormányzat még anyagilag támogatta a nemzetközi kulturális projekteket, ami nagyszabású fotóünnepségek megszervezését tette lehetővé Váradon, melyekre nem csak Európából, hanem a világ minden tájáról érkeztek vendégek.  

A zenei momentumokról Thurzó Sándor József brácsaművész, a Sola Fide Kulturális és Közösségi Egyesület tagja gondoskodott. A fényképeket április 25-ig lehet megnézni, ingyenesen, hétköznap 8-20 óra közt, illetve a digitális képernyővel rendelkező tömegközlekedési járműveken is láthatóak a Helyi Közszállítási Vállalattal (OTL) kötött megállapodás alapján.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában