Március 15.

2024.03.15. 18:36

Forradalmárok emlékműveinél, szobrainál is koszorúztak

A szerző felvételei

Törő Enikő

Az elmúlt évekhez hasonlóan Rulikowski Kázmér emlékművénél kezdte a koszorúzásokat március 15-én a Bihar megyei RMDSZ, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve. A megyei szervezet részéről délután 14 órakor Szabó Ödön ügyvezető elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, az RMDSZ nagyváradi szervezete és a városi tanács RMDSZ-frakciójának részéről Szabó József frakcióvezető, Pető Dalma önkormányzati képviselő, Botházy Nándor ügyvezető elnök és Tőtős Áron alelnök helyezett el koszorút, és ily módon fejezte ki tiszteletét Biró Rozália parlamenti képviselő is. Az RMDSZ újvárosi körzetének részéről Vesselényi István elnök és Tőtős Áron alelnök koszorúzott, a Vidéki Ifjak Szövetségének részéről Jakab Ferenc alelnök, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nevében Láber Ferenc váradőssi plébános, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum részéről Jakab Ferenc tanár és diákok. A Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Emilian Pavel alprefektus és Ioang Mang képviselő tisztelgett.

 

A megemlékezők ezután a román forradalmár, Nicolae Bălcescu szobránál koszorúztak. Ezen a helyszínen a felsoroltak mellett a Bihar megyei prefektúra részéről Dumitru Țiplea prefektus helyezett el koszorút, a Bihar Megyei Tanács részéről Mircea Mălan alelnök, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal részéről pedig Florin Birta polgármester. A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye nevében Szabó Ervin váradolaszi plébános koszorúzott, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum részéről Csabai Tünde tanárnő és diákok, az RMDSZ csillagvárosi szervezetének részéről pedig Oláh Zoltán elnök. 

 

Petőfi Sándor mellszobránál idén délután 15.30 órakor koszorúztak. Az RMDSZ szervezeteinek részéről a felsoroltak helyeztek el koszorút, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum részéről Konrád Katalin, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség részéről Ruszt Zsolt elnök és Nagy Noémi alelnök. Koszorúzott továbbá a Vitézi Rend, valamit Székely-Farkas Tímea az RMDSZ újvárosi szervezetének a részéről. A koszorúzási ceremóniák első két helyszínén elhangzott a magyar himnusz és a Szózat, valamint a román himnusz is. A Petőfi-park jelenleg felújítás alatt áll, emiatt ott technikai okok miatt kihangosítás nem volt beszerelve, és a himnuszok se hangzottak el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában