Konferencia

2024.03.25. 16:36

Elköltözik a PBMET könyvtára

Debreczeni Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke és Török László, Nagyszalonta polgármestere fogja kapni idén a Fényes Elek-díjat – határozott közgyűlésén a díjat odaítélő Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET).

Fotó: Pap István

Pap István

Szombaton a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Bolyai termében tartotta honismereti találkozóját és közgyűlését a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET), mely tavaly ünnepelte fennállásának harminc éves évfordulóját. A szombati tavaszi honismereti találkozó első részében előadások hangzottak el: Komáromi Ernő a Barátok templomában lévő 275 éves emléktábláról beszélt, továbbá előadást tartott Vida Ildikó, Ujj János, Dr. Vajda Sándor és Bordás István. Ezután következett a közgyűlés, melyen először Dukrét Géza elnök beszámolóját hallgatták meg az egybegyűltek. A tavalyi év tevékenységei közül kiemeljük azt, hogy novemberben az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai könyveket adományoztak az egyesületnek, és a PBMET is könyveket adott az OSZK-nak. 2023 decemberében a PBMET együttműködési szerződést kötött a nagybányai Teleki Magyar Házzal.

Dukrét Géza bejelentette, hogy az egyesület könyvtára a Partiumi Kutatóintézetben kap majd helyet a Pavel utcában. A könyvtár jelenleg a váradrogériuszi református egyházközségben van, a költözés várhatóan áprilisban fog megtörténni. Az idei évi tevékenységek közül Dukrét Géza kiemelte, hogy januárban elkezdődött a Bihar megye emlékműveiről és emléktábláiról az elmúlt több mint tíz év alatt összegyűlt anyag összeállítása. Az elnök bejelentette azt is, hogy öt új taggal bővült az egyesület, melynek jelenleg közel száz tagja van. A jelenlevők egy perces néma csenddel adóztak a tavaly novemberben elhunyt Kupán Árpád történész emléke előtt. A közgyűlésen az egyesület elhatározta, hogy az idén Debreczeni Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke és Török László, Nagyszalonta polgármestere fogja kapni a Fényes Elek-díjat. A PBMET idei évi nagy konferenciája augusztus 30. és szeptember között lesz Nagyszalontán.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában