Beruházás

2024.03.30. 17:35

Elfogadták a metropolisz-körgyűrű új hatástanulmányát

A Bihar Megyei Tanács legutóbbi ülésen az önkormányzati képviselő-testület jóváhagyta a metropolisz-övezeti körgyűrű átszerkesztett hatástanulmányát, illetve a kisajátítási folyosó megnagyobbítását.

Forrás: cjbihor.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan megyei tanácselnök elmagyarázta, hogy az új műszaki-gazdasági mutatók szerint a körgyűrű nem megyei, hanem országúti rangsorolásba kerül, ami azt jelenti, hogy nyolc méter helyett kilenc méter széles lesz, és bővíteni kell a kisajátítási sávot. Ugyanakkor műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból maradhat az eredeti nyomvonal, melyet a megye közösen határozott meg a fugyivásárhelyi, a nagyürögdi és a váradszentmártoni önkormányzatokkal. Semmilyen, eddig már elvégzett munkálat tehát nem volt hiábavaló, és nem mondanak le semmiről. A terelőutaknál létezik egy ajánlás, hogy ezek, amennyiben lehetséges, a települések kültelkein épüljenek, azonban ebben az esetben ez nem kivitelezhető amiatt, ahogyan az említett három helyhatóság kijelölte a saját belterületeit. Például Fugyivásárhely belterülete egészen Mezőszakadátig, a volt Coca-Cola gyárig húzódik. Eredetileg közel 339 ezer négyzetméter volt kisajátításra javasolva, ezt most megnövelték tizenkét százalékkal, vagyis 47 ezer négyzetméterrel. Áprilisban megkapják az átdolgozott műszaki tervet, és a munkások elkezdhetnek dolgozni a körgyűrű teljes, 17 kilométer hosszú szakaszán, közölte az elöljáró. Bolojan megjegyezte azt is: ha betartották volna azt, hogy a körgyűrű nyomvonala elkerüli a beltelkeket, akkor 5-7 kilométerrel hosszabb kellene, hogy legyen, ami jelentősen megnövelte volna a beruházási költségeket is. Marad tehát az eredeti nyomvonal, mely nem érint építményeket, csupán sík területeket. Egyéb kisebb változások, hogy egy összekötő út épül Püspökfürdővel, a Félixfürdő melletti viaduktnál egy átjáró, továbbá egy körforgalmat alakítanak ki Oláhapátiban. A módosításokkal a beruházás 40 millió euró helyett 45 millió euróba kerül. Eddig a munkálatok 25 százalékával készültek el, a finanszírozás az Anghel Saligny fejlesztési program keretében, a városi és a megyei költségvetésből van biztosítva.
 

Több előterjesztés is kulturális intézmények szervezeti diagramjának az elfogadását tartalmazta. Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es frakcióvezető a Szigligeti Színházról szóló szavazás előtt felolvasta Cseke Attila, a szervezet megyei elnökének vonatkozó üzenetét, amely arról szólt, hogy a megyei PNL és RMDSZ megegyezett arról, hogy a két politikai alakulat kölcsönösen támogatja egymás kulturális projektjeit. Ennek értelmében a megyei PNL tanácsosai felkarolják a megyei RMDSZ-nek a megyei és városi önkormányzat által fenntartott magyar kulturális intézményekkel kapcsolatos döntéseit, javaslatait, és értelemszerűen az RMDSZ is hasonló gesztust gyakorol a román kulturális intézmények esetében. Ugyanakkor a román és magyar közösségek egyaránt haszonélvezői kell legyenek a nagyobb volumenű infrastrukturális jellegű befektetéseknek. Ennek értelmében pedig, ahogy Nagyváradnak az összekapcsolása az autópályával is egy Bolojan-Cseke megegyezésnek köszönhető, hiszen a borsi és a bihari önkormányzatok RMDSZ-es vezetésűek, ugyanígy a váradi körgyűrű északi részének az építését a liberálisok karolják fel, miközben az RMDSZ segít abban, hogy a déli rész helyzete megoldódjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában