Megemlékezés

2024.03.19. 15:20

Együtt ünnepelt Hegyközpályi község

Fotó: Tarsoly Normen

Tarsoly Normen

Hegyközpályiban is megemlékeztek az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról vasárnap délután. Az esemény helyszíne a református templom volt, ahol Köteles László lelkipásztor tartott ünnepi istentiszteletet, Ezékiel könyve 33. részének 1–7. verseit olvasva fel a jelenlévőknek: „Emberfia! Téged ilyen őrállóvá tettelek Izráel házában. Ha igét hallasz tőlem, figyelmeztesd őket az én nevemben!” „Az ige, mivel örök, ezért a mindennapi történésekre is érvényes. Nincs ez másképpen, amikor egy szabadságharc, forradalom kitöréséről van szó. Az akkor szabadságra vágyó forradalmárok is őrállók voltak, akik felelősséget vállaltak a népért, nemzetért, a nyelvért. De nemcsak akkor voltak őrállók, hanem napjainkban is mindenki az, aki felelősséget vállal a magyar közösség megmaradásáért” – hangzott el.

A templomi események után a kopjafáknál folytatódott a megemlékezés, ahol két ifjú huszár, Beke Áron és Mierluţ András álltak őrt az ünnepség végéig, bátran viselve az időjárás viszontagságait. Az egybegyűltekhez először Szoboszlai-Gáspár István, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének alelnöke, megyei tanácsos és lelkipásztor szólt. Felelevenítette a szabadságharc pillanatait és feltette a kérdést: mi lett volna, ha a márciusi ifjaknak nem lett volna kedvük kirobbantani a forradalmat?, utalva ezzel arra, hogy a közelgő választásokon a távolmaradás, a passzivitás a magyar közösség kárára válhat. „Ma egyetlen fegyverünk a demokráciában a szavazás lehetősége, ezért aki otthon marad, »nincs kedve a forradalomhoz«, az sorsára hagyja magyarságát, elhagyja őrhelyét” – fogalmazott Szoboszlai-Gáspár István. Somogyi Lajos, Hegyközpályi község polgármestere szerint Petőfi Sándor verseiben és tetteiben ott van a buzdítás és a példa, amelyet követnünk kell. „Kezünkben a lehetőség, kezünkben a döntés! Éljünk vele megmaradásunk, egységünk érdekében a választások napján” – jelentette ki.

A szónoklatok után kisiskolások örvendeztették meg szavalataikkal az egybegyűlteket, a község mindhárom településéről érkeztek fellépők. A gyermekek előadása után a Hegyközszáldobágyi Református Egyházközség énekkórusa következett Petri Zoltán kántor, a község alpolgármesterének vezetésével. Katonadalokat és verseket adtak elő, majd az ünnepi műsor Bódi Mátyás László szavalatával zárult. A megemlékezés a koszorúk és virágok elhelyezésével ért véget a templom mellett lévő kopjafák tövében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában