Tárlat

2024.03.01. 10:32

Csoportos kiállítása nyílt a TEG alkotóközösségének

34 éve együtt címmel csoportos kiállítása nyílt a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének a Kanonok sor 11. szám alatti képtárban szerdán este.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Köszöntőbeszédében Csathó Töhötöm művészeti vezető hangsúlyozta: nagy öröm megtapasztalni azt, hogy a társaság tagjai már ilyen hosszú ideje együtt vannak. Összekovácsolja őket a képzőművészet iránti szeretetük, érdeklődésük, a tehetségük. Arra törekednek, hogy különböző stílusú és technikájú kifejezési formákkal érzelmeket közvetítsenek, többet adjanak úgymond az életnek annál, minthogy nap mint nap felkelnek, dolgoznak, rohannak. Úgy fogalmazott: ez a tárlat egyfajta „születésnapi tortája” a galériatagoknak, akik boldogok, mert együtt lehetnek, és lehetőségük nyílik arra, hogy máshol is kiállítsanak, mivel mások is felfigyelnek arra, hogy nekik van mondanivalójuk arról, hogy léteznek bizonyos örök értékek, melyekbe érdemes belekapaszkodni.

 

Arra is tért Csathó Töhötöm: a társaság, akárcsak a kezdetekkor, jelenleg is vegyes összetételű. Élnek még az alapító tagok közül is, és időközben új arcok is csatlakoztak hozzájuk, mint például az utóbbi időben Nyitrai Károly és Újlaki Ildikó. Ezen a kiállításon debütált Lantos Enikő. Természetes azonban, hogy a közel három és fél évtized alatt hullámvölgyek is voltak a TEG életében, sok minden változott, olyan is előfordult, hogy valakik csak rövidebb ideig voltak részesei a közösségeknek, majd különböző okok miatt elmaradoztak. Másoknak az alapítástól a „szíve együtt dobog” a galériával, ilyenek például Rob Ibolya és Bányai Szabados Katalin. Az elmúlt években ugyanakkor fájdalmas búcsút is kellett venni néhány tagtól: Mátza Gyulától, Trifán Lászlótól, vagy a legutóbb Széll Katalintól, magyarázta a képtár művészeti vezetője.

 

Az ünnepségen felléptek a Duo Sole Fide kulturális egyesület tagjai: Thurzó Sándor József brácsaművész és Fórián Andrea író. Egy-egy Liszt Ferenc-, Bihari Sándor- és Michael Haydn-szerzemény, illetve egy Demjén Ferenc-sláger csendült fel, valamint József Attila- és Dutka Ákos-költemény.

Az időszakos tárlat március 20-ig látogatható, keddtől szombatig 11–16 óra közt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában