Erasmus+

2024.03.11. 18:00

A finn oktatási rendszerrel ismerkedtek a Szacsvay pedagógusai

Szakmai tapasztalatcserén vett részt az Erasmus+ program keretében február 18. és 23. között a Szacsvay Imre Általános Iskola három pedagógusa: Tăut Eliza igazgató, Sele Tünde aligazgató és Búzási Noémi tanítónő a finnországi Kemi városában. A nagyváradi pedagógusok a hét minden napját az iskolában töltötték óralátogatással és a pedagógusokkal történő megbeszélésekkel.

BN-összeállítás

A vendéglátó Karihaaran Általános Iskola légköre családias, gyermekbarát, ahol a gyerekek igazán otthon érezhetik magukat. A nyugalom és elfogadás érzését tapasztalhatták meg lépten-nyomon úgy a pedagógusok, mint a diákok részéről. A pedagógusok magas bérezésben részesülnek és megbecsülik őket. A tanítás negyed kilenckor kezdődik. A tanárok nyolc óra tájékán érkeznek az iskolába. A tanáriban gyülekeznek, ahol kényelmes kanapék, hintaszék és külön konyha is rendelkezésükre áll. Mindeközben a diákok az udvaron vagy a folyosókon várakoznak, hiszen csak a pedagógussal együtt lépnek be az osztálytermekbe. A vendégek meglepődve tapasztalták, hogy minden szünetben kiürülnek az osztálytermek, s becsengetés után a diákok a folyosón veszik le a sínadrágot, hótaposó bakancsot és zokniban lépnek be az osztálytermekbe. A felsősök itt is inkább a folyosókon töltik a szüneteket, míg az elemisek a tágas iskolaudvart veszik birtokukba. A szolgálatos tanárok színes mellényekben felügyelik az udvaron lévő gyerekeket.

Az osztálytermek felszereltsége egységes, modern digitális eszközökkel van ellátva. Okostábla helyett projektort használnak kivetítő vászonnal, valamint íráskivetítőt, hiszen minden diáknak külön táblagép áll rendelkezésére. Így mindenki a saját ritmusában haladhat a különböző feladatok megoldásában. Az állam ingyenesen biztosítja az összes diák számára a tankönyveket, füzeteket és minden oktatási segédeszközt, legyen szó ceruzáról, papírról, fonalról stb..

A tanórák 45, míg a szünetek 15 percesek, kivétel az ebédszünet, ami fél órás. Mindenki kap egy meleg ebédet. Az önállóságra való nevelés az ebédlőben is tükröződött, hiszen önkiszolgálás volt. 

A tanév hosszúsága egységes, de a szerkezetét minden önkormányzat maga határozza meg. A tanmenet szerkesztését teljes egészében a pedagógusra bízzák. Nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra, a sportolásra. Tornaórán a téli sportokat gyakorolták a szabadban. A versenyek tekintetében inkább a sportversenyek szervezésére fektetik a hangsúlyt. Tantárgyversenyek nem léteznek; házi feladatot kapnak a diákok, csak keveset. Néhány órán (nyelvórákon és matematika órán) csoportbontásban dolgoznak az osztály felével. Ezért egyesek negyed kilencre jönnek és 12-kor végeznek, mások negyed 11-re jönnek és 14 órakor mennek haza. Egyre több a bevándorló hátterű diák. A finn oktatás erre is felkészült: külön órákon (7-8-as csoportokban) oktatják nekik a finn nyelvet, hogy felzárkóztassák őket. Sok segédtanár támogatja a pedagógusok munkáját. 

 

Utolsó napon lehetőségünk nyílt betekinteni egy másik helyi iskola mindennapjaiba. A Kivikko Iskola egy kisebb tanintézet 250 diákkal, öt elemi évfolyammal, az óvoda szomszédságában. Az iskola célkitűzése a biztonságos és toleráns légkör megteremtése azáltal, hogy a tanulókkal közösen meghatározza a jó magatartáshoz és a sikeres iskolai munkához szükséges határokat. A jó önértékelés és a pozitív légkör a jó tanulási eredmények alapja is. Ez tükröződött a tanórákon is: a tanulók fegyelmezettek voltak, tisztelettudóak, figyelmesek, érdeklődőek, toleránsak és nyitottak. A finn oktatási rendszer sikerét a legtöbb pedagógus abban látja, hogy a tanórák rövidebbek (45 perc), míg a szünetek hosszabbak (15 perc), amelyet a diákok leginkább a szabadban töltenek. Az iskolában családias légkör uralkodik, ahol a gyerek bizalommal fordulhat a pedagógushoz. Az is pozitívan hat a pedagógusokra, hogy nincsenek egyfolytában ellenőrizve, nagy szabadságot kapnak minden téren. 

A szakmai tapasztalatcserén résztvevő pedagógusok nagyszerű élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak, új barátságok szövődtek. Ugyanakkor azt a következtetést fogalmazták meg, hogy a globális problémák mindenütt kihívást jelentenek a társadalom számára.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában