Alkalmazás

2024.02.19. 18:24

Újdonság a sürgősségi betegellátás területén

Valós időben kaphatnak információt a Bihar Megyei Klinikai Kórház sürgősségi osztályára érkező betegek állapotáról és kezeléséről a hozzátartozók. Az ezt lehetővé tevő alkalmazást a napokban élesítették.

Forrás: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

Az elmúlt hónapokban egy, a betegforgalmat követő alkalmazást fejlesztettek és teszteltek a Bihar Megyei Klinikai Kórházban. Az apartinator.ro applikációt február 16-án reggel 8 órától élesítették, ennek fejlesztésén 2023 januárja óta dolgozott négy számítástechnikai szakember, tavaly nyár óta pedig az egészségügyi személyzet is segített a tesztelésben. Az elindítást megelőző napon Hadrian Borcea, a Bihar Megyei Sürgősségi Betegellátó és Rohammentő Egység (UPU-SMURD) vezetője sajtótájékoztatón mutatta be az alkalmazást, hangsúlyozva, hogy az egészségügyi személyzet és a betegek hozzátartozói közötti kommunikációnak ezen formája országos szinten premiernek számít. A használathoz a hozzátartozók le kell töltsék a Google Play-ről vagy az Apple Store-ból az applikációt bármilyen okostelefonra, melyen legalább Android 5.1-es vagy iOS operációs rendszer fut.
Hadrian Borcea kijelentette: azért látták szükségét egy ilyen alkalmazásnak, mert „azok a betegek, akik a kezelési helyszínekre kerülnek, csak azt követően érintkezhetnek a hozzátartozókkal, hogy az összes eljárás lezárult és megtörtént a szakorvosi konzultáció. A kint várakozó családoknak gyakran az az érzésük, hogy semmi sem történik. Ezért kitaláltunk egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy a betegek hozzátartozóit folyamatosan, valós időben tájékoztassuk. (…) Nem fogunk adatokat tárolni a vizsgálati eredményekről vagy részletes orvosi információkról, az adatok nyolc óra elteltével törlődnek. Ezeket továbbra is a beteg orvosa fogja megadni” – foglalta össze Hadrian Borcea.
A betegosztályozást követően az egészségügyi személyzet a szokásos módon kiállítja a beteglapot, aminek az egyik sarkában lesz egy QR-kód is a páciens adataival. A kódot a jelen levő hozzátartozó beolvashatja telefonjával. Szintén a beteglaphoz csatolják azt a jóváhagyást is, amelyben a beteg beleegyezik, hogy egyetlen személynek (a személyi adatok és telefonszám megadása szükséges) továbbítsák a róla szóló információkat. „Így tudni fogjuk, kinek továbbítjuk az információt. Természetesen a hozzátartozó megoszthatja ezeket a többi rokonnal, de ez már nem a mi felelősségünk” – tette hozzá a mentőorvos.

Az apartinator.ro alkalmazás alapvetően három telefont köt majd össze, a betegelosztó asszisztensét, a kezelőorvosét és a családtagét. „A betegfelvételt követően az asszisztens megadja a QR-kódot a hozzátartozónak, illetve kiválasztja a kezelőorvost, vagyis azt az orvost, aki az ügyeletes orvosok közül a beteggel fog foglalkozni, a kezelőorvos pedig megkapja az információt, hogy neki kell gondoskodnia az adott betegről” – magyarázta Borcea, hozzátéve, hogy ekkor az alkalmazás rögzíti, illetve egy „idővonalon” jeleníti meg a pácienssel kapcsolatos információkat. „Attól a pillanattól kezdve pedig, hogy az orvos elrendeli a vizsgálatokat, röntgenfelvételeket vagy CT-vizsgálatokat, a család látni fogja az alkalmazáson, hogy mit javasoltak, mit kell tenni a pácienssel, és végül, hogy hazaengedik vagy beutalják a kórházba” – emelte ki Borcea, hozzátéve, hogy az applikáció nem fogja helyettesíteni a személyes egyeztetést az orvos és a hozzátartozó között, csak lehetővé teszi, hogy a rokonok valós időben kapjanak információt a beteggel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában