Projekt

2024.02.18. 14:38

Új alkalmazás segíti a vakokat és gyengénlátókat

Nagyváradon is elindult a Step-Hear – útmutató a látássérülteknek elnevezésű projekt február 16-án a váradi 1-es számú Postahivatalban. Az itt kiépített rendszer segítségével a vakok és gyengénlátók is könnyebben intézhetik ügyeiket a postán.

A szerző felvételei

P. Nagy Noémi 

Először Bukarestben indult el tavaly a kísérleti projekt, melynek célja, hogy a vakok és gyengénlátók is könnyedén eligazodjanak a városban, a projektben résztvevő intézményekben. Bihar megyében jelenleg csupán az Úri (Roman Ciorogariu) utcai postahivatalban található meg a felszerelés, amelyhez egy telefonos alkalmazás is letölthető. A részletekről Liliana Mureșan, a Román Posta Bihar megyei kirendeltségének igazgatója beszélt, a rendszert pedig Mihai Nicolae Merca, a Bihar Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke tesztelte élesben. Az avatáson jelen volt még többek között Antonia Nica alpolgármester és Anca Grama, a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) vezetője is, mindketten gratuláltak a kezdeményezéshez.

 

Liliana Mureșan kiemelte, hogy pénteken országos szinten 46 postahivatalban indították útjára a projektet. A Step-Hear rendszer képes audio formátumban információt szolgáltatni a látássérült embereknek, hogy segítse őket a fizikai térben való mozgásban. A rendszer használatához le kell tölteni a Step-Hear alkalmazást. Ezt megnyitva megjelennek azok a célpontok, ahol elérhető az említett rendszer. Amikor a felhasználó megközelíti a Step-Hear által akadálymentesített pontot, Nagyváradon az 1-es számú postahivatalt, akkor a telefonon tájékoztatást kap arról, hogy hol tartózkodik, hogyan juthat be az épületbe, hány lépcső van stb.

 

Mihai Merca elmondta: a látássérült személyeknek nagyon fontos, hogy egyedül is tudjanak közlekedni, de biztonságban, ez a rendszer pedig ezt teszi lehetővé. Egyébként a posta bejáratánál levő szerkezetet azok is tudják használni, akik nem töltik le az applikációt, egyszerűen meg kell nyomják a gombot. Sőt, nemcsak a vakok és gyengénlátók, hanem más fogyatékkal élő személyek, idős emberek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást. A gomb megnyomása után a posta épületében megszólal egy csengő, és a megbízott alkalmazott kijön, hogy segítsen. A másik lehetőség az applikáció használata. Amennyiben a személy az épülethez közeledik, az alkalmazás bluetoothon keresztül csatlakozik a rendszerhez, és elindul a tájékoztatás. Nemcsak a főbejáratnál, hanem az ügyfélfogadó terem bejáratánál is található egy gomb, ha valaki az ügyintézéshez kér segítséget. Ez utóbbi más hangon szólal meg, így a postai alkalmazott is tudja, hogy hol van szükség rá. Mihai Merca hozzátette: reméli, hogy a postahivatal példáját más intézmények, a közszállítási vállalat és a kórházak is követni fogják.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában