Múzeum

2024.02.08. 15:27

Több projektben is partner a Körösvidéki és a Munkácsy Múzeum

Több projektet is közösen valósít meg a nagyváradi Körösvidéki, illetve a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, hangzott el azon az évértéklő sajtótájékoztatón, melyet csütörtök délben tartottak Nagyváradon.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az intézményfenntartó Bihar Megyei Tanács alelnöke, Călin Gal szerint most már meglátszanak az átszervezések pozitív eredményei, a pandémiát követően pedig ismét fellendült a Körösvidéki Múzeum tevékenysége és a látogatottsága. Három stratégiai célt tűztek ki a tavalyi évre, és mindhárom teljesült: sikerrel zárultak a folyamatban lévő uniós projektek, emelkedett a látogatók száma és több bevételt könyvelhettek el, fejtette ki az önkormányzati elöljáró.

Gabriel Moisa igazgató arról számolt be, hogy 2023-ban 18,7 millió lejes jövedelemre tettek szert. A belépőjegyek eladásából 1,4 millió lejes hasznuk származott (egy évvel korábban ez az összeg 936 ezer lej volt), és a látogatók száma egy év leforgása alatt 116 ezerről 160 ezerre nőtt. A múzeum kertjében a múlt nyáron szervezett események iránt körülbelül 25 ezren érdeklődtek, és a tapasztalataik alapján egyre több fiatal kíváncsi a közgyűjteményekre. Mivel többen nyugdíjba mentek, illetve egy kollégájuk sajnálatos módon elhunyt, a bérköltségeik 53 százalékkal csökkentek. Összeségében 16,4 millió lejre rúgtak a költségeik, és európai uniós pénzforrásokból 5,2 millió lejre tettek szert, magyarázta a menedzser.
A 2024-es terveket illetően három projektről tett említést Moisa. Kettő ezek közül RO-HU-s, vagyis határon átnyúló, és szinte száz százalék, hogy nyertesnek lesz nyilvánítva. Az egyiknek vezető partnere a Körösvidéki Múzeum és projektpartnerei a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, valamint a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár. A költségvetése 2,5 millió euró, melyből a váradi közintézményre eső rész 1,6 millió euró, ebből az összegből digitalizációt végeznek. A másik pályázatnak csupán partnere a múzeum, együttműködő felek még a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság és szintén a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Ennek a keretösszege 470 ezer euró, amiből az igazgatóság Szilágyi Dezső (Moszkva) utcai székhelyén egy multimédiás termet alakítanak ki, ahol virtuálisan megtekinthetőek lesznek majd régészeti lelőhelyek és barlangok.
A harmadik projekt egy Erasmus+ program, és tapasztalatcseréket feltételez küldföldi és váradi múzeológusok közt úgy, hogy az érintettek elutaznak egymás országába, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában