Életmű

2024.02.03. 11:10

Retrospektív kiállítás nyílt Kristófi János festőművész alkotásaiból

„Mi csak porszemek vagyunk, a művész maga az Isten…” címmel február 2-án, péntek délután életműkiállítás nyílt a nagyváradi római katolikus püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben Kristófi János festőművész halálának 10. évfordulója alkalmából. Az április végéig megtekinthető időszakos tárlatot a 91 esztendős Banner Zoltán művészettörténész nyitotta meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A várakozásoknak megfelelően nagy érdeklődés mellett nyitották meg péntek délután a püspöki palota második emeletének négy kiállítóterében azt a retrospektív tárlatot, melyet Kristófi János festőművész halálának 10. évfordulója alkalmából, a család kérésére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezett.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az egybegyűlteket Lakatos Attila kurátor köszöntötte, aki hangsúlyozta: amikor néhány évvel ezelőtt létrehozták ezt a kulturális teret azzal a fő szándékkal tették, hogy a látogatóknak megmutassanak egy nagyon fontos fejezetet a város művelődéstörténetéből. Azt is szerették volna, hogy az ott zajló események a váradiak közös ünnepei legyenek, és ez a kritérium jelen esetben maradéktalanul teljesül.

Fotó: Alexandru Nițescu

Böcskei László megyés püspök a kiállítás mottóját, Kristófi János szavait idézve („Mi csak porszemek vagyunk, a művész maga az Isten…”) azon meggyőződésének adott hangot: maga a mindenható Isten éppen a porszemeken keresztül akar megmutatkozni. Ez a gyűjtemény pedig a porszemeket mutatja meg, és rajtuk keresztül azt, hogy milyen csodálatos is ez a világ. Mi sokszor elmegyünk ezen szépségek mellett, a művész azonban ezeket megörökítette számunkra. „Legyen tehát lelki gazdagodásunkra ez a kiállítás, és amikor ide betérünk, akkor tényleg érezzük azt, hogy feltöltődhetünk, hogy kapunk valamit” – kívánta a főpásztor.

Fotó: Alexandru Nițescu

Banner Zoltán művészettörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a partiumi festők viszonylag későn alakították ki azokat a jellemvonásokat, amelyeket a század elején például a váradi irodalom képviselői már létrehoztak. A két világháború között azonban egy nagyon jelentős művészeti élet alakult ki Nagyváradon, és Kristófi János ebbe ennek a kezdetén lépett be. A tanárai pedig korán felismerték a benne rejlő zenei- és képzőművészeti tehetséget egyaránt. „Művészete talán azért volt egyedi, mert Kristófi nemcsak egy festő volt a sok közül, hanem nála fellelhető a bihari falu képe. Neki egy saját városa is volt, Nagyvárad. Ő volt az, aki kialakított egy saját, festői Sebes-Körös-parti várost, és szinte sugárzott belőle az a szellem, az a légkör, amely a váradi embereket, építészetet, kultúrát, társadalmat, mindent átleng és meghatároz Szent László király óta. Ő nem csupán egyik képviselője, hanem a leginkább a saját anyanyelvén beszélő képviselője a váradi festészetnek” – fogalmazott Banner Zoltán.

Fotó: Alexandru Nițescu

A vernisszázson a székesegyházi Szent László Énekkar szolgált zenei aláfestéssel, Kristófi János festőművész egyik fia, dr. Kristófi János Zsigmond karnagy vezényletével. Az eseményen részt vett Virgil Bercea görögkatolikus püspök is, aki a festőművészhez kötődő egyik személyes emlékét osztotta meg a hallgatósággal.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában