Bevétel

2024.02.13. 16:53

Pénzt hoz Váradnak a turisztikai kínálat

Nemcsak egy egyszerű belépőjegyet, hanem élményt akar nyújtani az általa szervezett eseményekkel az Oradea Heritage Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány – mondta az intézmény hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján Angela Lupșea ügyvezető igazgató.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az Oradea Heritage Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által tavaly szervezett eseményeket 93.267 személy látogatta meg, hangzott el az intézmény hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján. Angela Lupșea ügyvezető igazgató elmondta, hogy az elmúlt évben az alapítvány által működtetett turisztikai létesítmények közül a leglátogatottabb a váradi városháza tornya volt, amely 36.554 személyt „fogadott”, a második ezen a listán a Darvas–LaRoche-ház, ahol 28.749 érdeklődő fordult meg 2023-ban. Következik a sorban a neológ zsinagóga 15.390, a Szabadkőművesség Temploma 8232, a Zsidó Történeti Múzeum 4173 látogatóval. Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy mindegyik létesítményben nőtt a látogatók száma 2022-höz képest. A Darvas–LaRoche-ház például 40 százalékkal több érdeklődőt vonzott tavaly 2022-höz viszonyítva. Ami a bevételeket illeti, ebben a rangsorban a Darvas–LaRoche-ház áll az élen, mely tavaly 457 ezer lej bevételt generált, egyrészt a kiállítások belépőpjegyeinek az árából, másrészt pedig az itt megrendezett különböző események díjából és belépőjegyeinek az árából. Lupșea elmondta, hogy maga az alapítvány is szervez itt különböző eseményeket, amelyekre belépőjegyet kell fizetni, de magánrendezvényekre is ki lehet bérelni az ingatlant 595 lej/órás áron, továbbá esketések is zajlanak az épületben, amiért külön kell fizetniük a házasulandóknak.
A Nagyvárad panorájában gyönyörködni akarók összesen 286.540 lejt fizettek azért, hogy felmehessenek a városháza tornyába. Az alapítvány kezelésében lévő öt létesítményben összesen 774.048 lejt fizettek az emberek belépőjegyekért és 112.058 lej bevétel folyt be az ezekben rendezett különböző események árából. Lupșea hozzátette, hogy a szuvenírboltok 338.211 lej bevételt hoztak az alapítványnak 2023-ban. Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a jövőben le fognak mondani ez egyszerű kiállításokról, mert azok iránt csekély az érdeklődés, ehelyett interaktív, a tárlatokat kiegészítő, azokat feldobó eseményeket fognak inkább szervezni. „Nem egyszerűen csak egy belépőjegyet, hanem elsősorban élményt szeretnénk nyújtani minden turisztikai látnivaló esetében. Előmozdítói akarunk lenni a város történelmi műemlékei újrafelfedezésének azzal, hogy a közönséget meglepő projektekkel és kezdeményezésekkel állunk elő” – fogalmazott. Hozzátette, hogy nem elég egyszerűen csak várni a látogatókra, hanem olyan eseményeket, tevékenységeket kell szervezni, amelyek még érdekesebbé teszik a közönség számára a turisztikai látnivalókat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában