Beszámoló

2024.02.07. 15:22

Partiumi vitézek bálja

Kiss Ferenc Zsolt

A Történelmi Vitézi Rend bálját múlt hétvégén tartották meg, helyszínéül ezúttal a nagyszántói művelődési ház szolgált. Az esemény egyik szervezője, Gellért Gyula nyugalmazott református esperes elmondta, hogy ebben az évben egy emlékhely létrehozása a cél – erre gyűltek az adományok –, s ez a hegyközkovácsi kultúrház udvarában fog rövidesen megvalósulni, ahol a hősök tiszteletére kopjafákat állítanak; és hogy a folytonosságot, az életet is jelentse ez a park, máris növekszik ott néhány fa.

A bál zászlós bevonulással kezdődött, majd a borsi református lelkipásztor, Bátori Judit tartott ünnepi beszédet. Az összetartozás és az emlékezés fontosságát hangsúlyozta: „… mi, magyarok nem vagyunk gyökértelen nemzet. Van mire emlékeznünk. Egységre, megértésre és tiszteletre vágyunk; a kultúránk tiszteletben tartására.” Zárszavai fohászként hangzottak: „Adjon az Isten számunkra bölcsességet, és adassék meg számunkra az összefogás képessége is, hogy minden élethelyzetben egy cél érdekében tudjunk munkálkodni. Ámen.”

Meleg Vilmos és Meleg Attila verses, dalos összeállítása következett; többek közt Juhász Gyula, Wass Albert, Farkas Árpád, Pataki István, Kányádi Sándor költeményei hangzottak el; majd a komoly hangulatot oldandó, áttértek a derűt árasztó, vidámságot hozó művekre.

További ünnepélyes pillanatokat élhettünk át, amikor vitéz Kocsis László, volt észak-erdélyi törzskapitány kitüntetéseket adott át, illetve amikor vitéz Kerecsen László átnyújtotta Gellért Gyulának a koronajelvényt, a keresztet, mely végül, mintegy kiegészítvén az alkotást, a Szent Korona mására került.

Az érdeklődők egy kisebb tárlatot is megtekinthettek, minthogy a terem falait különös bábszerű alkotások díszítették. A maszkok Bányai Szabados Katalin, a hozzájuk tartozó kosztümök pedig a Matyi Műhely alkotásai. Mindemellett egy ígéretes tehetség, Szallós Kinga is bemutatkozott festményeivel.

A kitűnő disznótoros vacsorát Kurucz Imrének és családjának köszönhettük, míg a talpalávalót a Pertu együttes biztosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában