Felújítás

2024.02.08. 18:51

Megújul a vár Királyfia bástyája

Az egykori nagyváradi huszárlaktanya lovardájának és a vár Királyfia-bástyájának felújítása volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, amelyet Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó tartott tegnap.

Fotó: János Piroska

János Piroska

Ahogy arról korábban beszámoltunk, határon átívelő együttműködési program keretében újítják fel az egykori huszárlaktanyához tartozó lovarda épületét. A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárral közös projekt értéke 2,8 millió euró, amelyből 2 millió eurót uniós pályázatból biztosítanának. A projekt elbírásálára 4–5 hónapot kell várni. „Elég sokan nyújtottak be ezen a tengelyen kérelmet, a műemlék jellegű épületek felújítása kapcsán sok pályázat van mindig. Ennek ellenére bízom benne, hogy nyerő lesz, bár a pályázatok magas száma csökkenti az esélyét, de a váradi pályázatírók ügyesek és jó arányban nyernek projektjeik” – fogalmazott Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó, aki következő lépésként a huszárlaktanya rendbetételét látja, amit viszont gátol az, hogy az igen leromlott állapotban levő épület magántulajdonban van. Lehetséges megoldásként nevezte meg a jelenleg egy cég tulajdonában levő épület kisajátítását, ami így az önkormányzat tulajdonába kerülne át és ezt követően lehetne forrást keresni a felújítására.

A másik felújítás egy jóval ismertebb, illetve a köztudatban szereplő épületegyüttest érint, mégpedig a nagyváradi várat, ahol megkezdték a Királyfia bástya felújítását. A tavaly augusztusban aláírt kivitelezési szerződés szerint a beruházás értéke áfa nélkül 10,8 millió lej, a munkálatokra 24 hónapot szántak, vagyis valószínűleg 2025 nyarára adhatják át a felújított bástyát, mely a harmadik lenne a megújult bástyák között. Első lépésként eltávolítják azt a földet a bástyából, amellyel a kommunizmus ideje alatt feltöltötték. A munkálatok régészeti felügyelet mellett zajlanak, illetve régészeti feltárások is várhatók a helyszínen. A Királyfia a vár legrosszabb állapotban levő bástyája, a munkálatok során állagmegőrzés történik, megerősítik a falait, a Bethlen-bástyával ellentétben, amely dísztéglával van kirakva, a Királyfia-bástya esetében megőrzik annak régi jellegét. A felújítás során megerősítik a kazamaták szerkezetét, gyilokjárót alakítanak ki. A bástya belső területe a kazamatákig mintegy 1500 négyzetméter, ezt a területet térburkolattal látják el és úgy alakítják ki, hogy lehetővé tegye nagyszámú látogató részvételével zajló rendezvények szervezését. A térburkolat mellett zöldövezetet is terveznek, így a rendezvényszervezés mellett pihenésre is alkalmas lesz a helyszín. A felújított bástya területén fedett színpadot építenek, ez azért is örvendetes hír, mivel a Szent László szobor miatt a külső udvarban szűkült a rendelkezésre álló tér – jegyezte meg a polgármesteri tanácsadó, aki hozzátette: a város eddig 21 millió eurót költött a vár felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában