Figyelem!

2024.02.06. 14:59

Közlemény: tilos a tarlóégetés

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség közleményében tájékoztatja a földtulajdonosokat és a gazdákat, hogy a növényi hulladékok elégetése szigorúan tilos.

Illusztráció

Fotó: agroinform.hu

ERDON-összeállítás

A kormány környezetvédelemre vonatkozó 2005/195-ös számú sürgősségi rendelete alapján tilos a tarló, a nád, illetve a száraz növényzet égetése a megyei környezetvédelmi ügynökségek engedélye, illetve a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek előzetes értesítése nélkül. A tarlóégetés csak abban az esetben engedélyezett, ha azzal megelőzhető, illetve megfékezhető bizonyos növényi betegségek vagy károkozók elterjedése.
Az engedély nélküli tarlóégetés akár három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal büntethető, amennyiben az égetéssel az emberek, állatok vagy növények életét és egészségét veszélyeztették, továbbá, ha természetvédelmi övezetben gyújtanak tüzet, illetve olyan helyszínen, ahol ökológiai helyreállítás zajlik.
A tarlóégetés káros hatással van a terület biodiverzitására, ugyanis megsemmisülnek az állatok életterei, eltűnhetnek az őshonos fajok és növények, és olyan fajok jelenhetnek meg, amelyek ellenállók a tűzzel szemben és később invazívakká válhatnak. Az égés során felszabaduló gázok hozzájárulnak az üvegházhatáshoz is. Szeles időben vagy szárazság esetén a tűz könnyen továbbterjedhet, akár anyagi károkat okozva a közelben levő épületekben, erdőben, illetve az elterjedő lángok személyi sérülésekhez is vezethetnek.
A tarlóégetési engedély megszerzéséhez a következő dokumentumokat kell benyújtani a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez: a Bihar Megyei Növényegészségügyi Igazgatóság által kiadott jóváhagyás, valamint a Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal értesítését igazoló dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában