Felújítás

2024.02.01. 19:34

Hivatalosan is felavatták Váradvelencén a Román–Magyar Kulturális Központot

Több román jellegű eseményt is szerveztek eddig benne, illetve magyar szempontból is felavatták már az európai uniós finanszírozással renovált, Kolozsvári út 85. szám alatti Román–Magyar Kulturális Központot. Hivatalosan mégis csak csütörtök délután lakták be az intézményt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Ahogyan az illik, könyörgő imával kezdődött a Nagyvárad-Velencei Római Katolikus Egyházközség tulajdonában levő ingatlan átadási ünnepsége. Ancuța Șchiop, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár igazgatója ezután felidézte, hogy a pályázatot még a megyei tanács előző vezetése nyújtotta be, és a beruházás egy többszereplős RO-HU-s program keretében (Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára) valósult meg. Az egyik partnerintézmény a megyei önkormányzatnak alárendelt könyvtár volt, mely kedvezményezettként öt éven át használhatja az épületet a projekt céljaival megegyező események szervezésére, bekapcsolva ezt „a bihari kulturális körforgásba”.

Fotó: Alexandru Nițescu

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök örömmel állapította meg, hogy amikor kinézett a díszterem egyik ablakán, a váradvelencei plébániatemplom tornyát látta. Beszélt arról, hogy a velencei plébánia 1736-ban vált önállóvá, a templom pedig a 19. század második felében épült. A helyi közösség a találkozások helyeként képzelte el a művelődési házat, amikor 1920 után megálmodta ezt. „Az elődeink iránti hűség egyik megnyilvánulása, hogy van bátorságunk a jövőbe tekinteni, nem lemondva a jelenben önmagunkról, hanem összefogva, közösen szolgálva a közösséget. Az itt létrejövő találkozások szolgálják értékeinket és közösségeinket. Sarkalljon e hely közös gondolkozásra, legyen az inspiráció forrása fiatalok és idősek számára egyaránt” – fogalmazott a főpásztor.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Fleisz Judit történelemtanár, az egyháztanács elnöke arról beszélt, hogy már a 19. század második felében a város civil szervezetei közt számtalan váradvelencei testületet találunk, mint például a Földművelők Olvasóköre, a Népkör, az Atlétikai Klub vagy az Önkéntes Tűzoltóegylet fiókja. Az első világháború után a politikai átrendeződések, illetve az impériumváltás még hangsúlyosabbá tették az együvé tartozás igényét. Az 1920-as években a magyar egyházaknak nagy szerepük volt a közösségformálásban. 1921-ben elhatározták, 1922-ben pedig döntést hoztak egy velencei közművelődési otthon megépítéséről, mely állandó hajlékot biztosítana a helyi fiatalok számára, és nem csak, hogy megfelelő lelki vezetés mellett szórakozzanak és képezhessék magukat. E cél megvalósítása érdekében összefogott a két egyházközség, anyagi alapok gyűjtését szorgalmazták, összejöveteleket, jótékonysági esteket és színielőadásokat szerveztek.

 

1935-ben Halász Gyula címzetes apátkanonok és Kiss Károly református lelkész felhívással fordultak a gyülekezeteikhez, hogy lehetőségeik szerint támogassák a kultúrház felépítését. A tisztelendő felajánlotta a plébánia kertjének egy részét az építkezéshez. Wallner László igazgató-tanító vezetésével valóságos mozgalom indult az intézmény létrehozása érdekében. Ennek gyümölcseként, valamint a katolikus püspökség adományaival 1935 májusában elhelyezték az alapkövet. A kultúrházat Megyeri Ferenc váradi mérnök tervezte és irányítása alatt 1936. október 18-ra befejezték az építkezést, így megtarthatták a nyitóünnepséget, mely egybeesett a váradvelencei plébánia fennállásának 200. jubileumával.

 

Az ingatlan – melyet a korabeli sajtó a város egyik legszebb művelődési házának nevezett – az elkövetkezendő években sohasem volt csendes. 1948-ban az ingatlan csodálatos módon elkerülte az államosítást, megmaradt az egyház tulajdonában, de átkerült előbb a szeszgyár, majd a Bernáth Andor gépgyár használatába. Az ötvenes évek proletkultus időszaka rányomta bélyegét a művelődési otthon tevékenységére is. Az 56-os események és azok következményeinek szomorú színtere volt a kultúrház, mivel ott zajlott le 1958 szeptemberében a Sass Kálmán-per és itt hoztak halálos ítéleteket is a vádlottakra.

 

A következő évtizedekben munkásklubként működött az ingatlan. Az egykor szebb napokat látott kultúrház 1989 után újraéledt. 1990 januárjában megalakult a helyi RMDSZ, melynek akkori elnöke, Szűcs Miklós, Újvárosi László bíró és Nemes József plébános fáradságos munkája nyomán megkezdődött a helyreállítás. Ehhez hozzájárult egy lelkes csapat tevékenysége is. Számos foglalkozást újraindítottak, és olyan rendezvényeket szerveztek, melyek által a közösség gyarapodik és erőt merít a továbblépéshez, fogalmazott Fleisz Judit, aki mondandója végén sérelmezte, hogy a kultúrház dísztermében a mostani felújítás után már nincs kazettás mennyezet. 

 

A megnyitón fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők az intézmény történetéről, és fellépett a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese egy kalotaszegi koreográfiával.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában