Autópálya

2024.02.20. 16:06

Egymásra mutogat a minisztérium és az autópálya-szakasz kivitelezője

Kafkai abszurdként jellemezte Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter azt, hogy a Bihar-Bisztraterebes autópálya-szakasz kivitelezési jogát elnyerő cég nem akarja aláírni a vonatkozó szerződést. Hogy a helyzet még abszurdabb legyen, az érintett cég azt állítja, hogy az autópálya-kezelő társaság nem akarja aláírni a szerződést.

Illusztráció

BN-összeállítás

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter szerint az erdélyi autópálya Bihar és Bisztraterebes közötti, 28,55 kilométeres szakaszának építését a nagyváradi Beneamin Rus nagyvállalkozó által ellenőrzött cég akadályozza, mert bár megnyerte az országos közútkezelő társaság (CNAIR) által kiírt tendert, mégsem hajlandó aláírni a szerződést. Kevesebb mint egy hónappal ezelőtt a közbeszerzési eljárás nyertese ennek éppen az ellenkezőjét állította: a CNAIR az, amelyik nem hajlandó aláírni a szerződést. Grindeanu pénteki sajtótájékoztatóján így fogalmazott: „Az A3-as autópályán, a Bisztraterebes – Bihar nyomvonalon kialakult helyzetet fel kell oldani. Kafkai helyzetben vagyunk. Kértük a nyertes cégtől a dokumentációt, de az tagadja, hogy mi kértük volna tőlük a dokumentumokat” – idézi a miniszter szavait a news.ro portál. A tárcavezető hozzátette, hogy a cég a bíróságon nyert a CNAIR ellen, ezért nem bontanak szerződést vele, holott, mint azt bevallotta, ő legszívesebben ezt tette volna, de a jogászai azt mondták neki, hogy jogilag ez nem kivitelezhető. A miniszter szerint a nyertes vállalkozók „azért teszik ezeket a dolgokat, mert azt mondják, hogy ha aláírják ezt a szerződést, akkor elveszítenék néhány pert, amelyeket a múltban indítottak ellenünk. (…) Engem nem érdekel, hogy Orban és Bode mit írtak alá elhamarkodottan a kampány előtt” – folytatta, utalva Ludovic Orban korábbi miniszterelnökre és Lucian Bode szállításügyi miniszterre. Grindeanu hozzátette, hogy senki sem kényszerítette a céget arra, hogy aláírja a korábbi szerződést. „Ha valaki ígért nekik valamit, akkor menjenek a román államhoz, és mondják meg. De ne akadályozzanak egy ilyen projektet. Ha van valami mondanivalójuk, akkor menjenek, vannak illetékes állami intézmények, ha valaki kényszerítette őket. De ha nem kényszerítették őket, hát akkor építsük meg ezt az autópályát!” – fogalmazott a tárcavezető.

Grindeanu kijelentései kevesebb mint egy hónappal azután hangzottak el, hogy a Beniamin Rus érdekeltségébe tartozó Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 cég társulása azzal vádolta a Szállításügyi Minisztériumnak alárendelt CNAIR-t, hogy gátolja a 2023 júniusában elnyert közbeszerzési eljárás kivitelezési szerződésének az aláírását. A Bihoreanul hetilap hétfőn megkereste Beniamin Rust, hogy reagáljon Grindeanu vádjára, és ő a lapnak azt mondta: „a miniszter úr félre van tájékoztatva, a dolgok pontosan fordítva állnak. A CNAIR nem hajlandó aláírni a szerződést a pályázat nyertesével”. Később a hétfői nap folyamán a Precon Transilvania egy közleményt juttatott el a sajtónak, melyben felvázolja az egész ügy kronológiáját. Ebben az olvasható, hogy „a Precon Társulás alá akarta és továbbra is alá akarja írni a 3C2 Bihar – Bisztraterebes szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződést, ezzel kapcsolatban minden szükséges jogi lépést megtett, beleértve azt is, hogy a fent említett két alkalommal, 2023. augusztus 22-én, illetve 2023. november 29-én kérte a CNAIR-t, hogy jelölje meg a szerződés aláírásának az időpontját, de semmilyen választ nem kapott a CNAIR-tól”. Azt is kiemelik a közleményben, hogy a konzorcium még az Országos Panaszkezelési Tanácshoz (CNSC) is fordult, hogy az bírja rá az országútkezelő vállalatot a szerződés aláírására. „Ebben a tekintetben megismételjük azon óhajunkat, hogy a szerződést minél hamarabb aláírjuk, mivel a tervezés és a kivitelezés megkezdésének minden egyes nap késedelme jelentős veszteségeket okoz a projekt kivitelezésében részt vevő vállalatok számára” – áll a tájékoztatásban.

Előzmények

2020-ban a Rus tulajdonában lévő Selina vállalat cégei a szlovákiai Vahostav és a bukaresti East Water Drillings cégekkel közösen megnyerték a Bihar-Bisztraterebes közötti autópálya-szakasz megépítésére kiírt tendert. A szerződés 326 millió lejről szólt, de a nyertes cégek a költségvetés mintegy 130 millió lejes növelését kérték azokra a szakértőre hivatkozva, akik jelezték, hogy a 2017-ben összeállított műszaki leíráshoz képest több munkálat elvégzésére van szükség. A CNAIR azonban 2022-ben inkább szerződést bontott a konzorciummal, és a cégek negatív bizonylatot kaptak a szerződésbontás miatt, aminek az a következménye, hogy öt évig nem vehetnek részt egyetlen romániai közbeszerzési eljáráson sem.

A CNAIR új pályázatot írt ki a Bihar-Bisztraterebes szakaszra 785,21 millió lej értékben, ebbe már belefoglalta azokat a munkálatokat is, amelyeket a Selina kérésére korábban elutasított. Az új kiírás nyertese ugyan a Rus által kontrollált, de egy volt alkalmazottja tulajdonában lévő Precon Transilvania cég lett. A tender eredményét két másik versenytárs, a Strabag és az Erbașu is megtámadta a CNSC-nél, részben azért, mert a Rus által ellenőrzött Precon Transilvania nyerte a licitet úgy, hogy közben a vállalkozó másik három cége, a Trameco, a Drumuri Bihor és a Drum Asfalt a negatív bizonyítvány miatt tiltás alatt áll. A CNSC azonban helybenhagyta az eredményt. A Strabag bírósághoz fordult, de a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság tavaly november 10-iki ítéletében szintén érvényesnek ítélte a közbeszerzési eljárás eredményét. A kivitelezési szerződés aláírására azonban azóta sem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában