Évadnyitó

2024.02.02. 09:41

Borklubbal indította az évet az RMKT

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezete szerda este tartotta évadnyitó rendezvényét a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ alagsori termében. A meghívott Lakatos Péter gazdasági elemző, blogger volt, aki Nehéz évek a gazdaságban 2023–2024 címmel tartott előadást. Ezután Piheni Panni borász, építészmérnök, a Yanka pincészet tulajdonosa mutatta be a borait egy vacsora keretében.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Szabó Géza, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezetének az elnöke köszöntötte. Kifejtette, hogy jelenleg a taglétszámuk hatvanöt, és a tavalyi év folyamán kilenc rendezvényük volt, több mint kétszázötven résztvevővel. Nagyváradon zajlott például a Pénzmágnes elnevezésű, iskolák közti gazdasági vetélkedő elődöntője, melyre mint mindig, Kele Tünde tanár több csapatot is küldött a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból. De képviselve volt a váradi RMKT a Profi-t-ability nemzetközi verrseny országos döntőjében is Budapesten, dr. Flórián Gyula alelnök, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatójának az irányításával. Társrendezői voltak ugyanakkor több eseménynek, melyek közül kiemelkedik a II. Gazdasági Konferencia a püspöki palotában, amit közösen bonyolítottak le a ROVE-val és a CED-del, a meghívottak pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Cseke Attila fejlesztési miniszter voltak. Székely-Farkas Tímea RMKT-alelnök előadásokat tartott a hulladékgazdálkodásról Kolozsváron és Tusványoson is. Nagyjából tehát szinte minden hónapban volt valamilyen összejövetel, érdekes témákkal – magyarázta Szabó Géza.

A továbbiakban Lakatos Péter gazdasági elemző, blogger értékelte politikai, gazdasági szempontból a tavalyi esztendőt, majd 2024-re vonatkozó előrejelzéseket tett. Meglátásában az orosz–ukrán háború az idén sem ér véget, és az izraeli konfliktus sem kecsegtet túl sok jóval. Az Európai Unióban várhatóan tíz-tizenöt ország ellen indul túlzottdeficit eljárás, és a stagnáló, illetve a lassan növekedő gazdaság miatt takarékossági intézkedéseket vezetnek be és szubvenciókat szüntetnek meg. Romániában egyelőre nem lesznek strukturális reformok, három százalék közeli GDP-növekedés valószínűsíthető és hat százalék körüli infláció Lakatos Péter szerint.

Az est hátralévő részében Piheni Panni borász, építészmérnök, a Yanka pincészet tulajdonosa mutatta be a borait egy vacsora keretében. Ötfajta bort – muskotályt, traminit, királyleánykát, kadarkát és frankót – hozott magával a meghívott, aki a kóstolgatás közben mesélt arról, hogy jött rá arra, hogy az édesapja borai jók, és miért döntött úgy, hogy építészként „leteszi a lantot”, s csak a borászattal foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában