Tömegközlekedés

2024.02.20. 15:25

Bonyodalmat okoz az utasok számára az új villamosmenetrend

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) teljesen új villamos menetrendje egyelőre megzavarja az utasokat, akik le kell mondjanak az évtizedek alatt megszokott járatokról, és meg kell tanulniuk azt, hogy melyik villamos merre megy.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Február 19-én lépett érvénybe az új nagyváradi villamosmenetrend, ami szinte teljesen felforgatta a több évtizede megszokott útirányokat. A legjelentősebb változás talán az, hogy az eddigiektől eltérően minden egyes vonal külön számozást kapott, nincs már 1N, 1R, 3N, 3N vagy 4N, 4R számozás, ami korábban azt jelezte, hogy az azonos számjegyű villamosok ugyanazt az útvonalat tették meg, csak ellenkező menetirányban. Az új számozást és az új vonalakat még meg kell tanulniuk az utasoknak. Az új menetrend alapkoncepciója az, hogy két részre, egy északi és egy déli részre osztja a villamosközlekedést, az 1-es és a 3-as járat a központot köti össze a Rogériusszal, a 2-es, a 6-os és a 7-es járatokkal pedig Őssiből, illetve Váradszőllősről lehet eljutni a főtérre. Van továbbá a 4-es és az 5-ös járat, melyek összekötik a város északi és déli részét, azaz Váradszőllőst és Rogériuszt, ezek viszont elkerülik a belvárost. A 8-as ingajáratot itt most csak megemlítjük, mert a villamosforgalomban ez nem játszik jelentős szerepet. Amióta bevezették az új menetrendet, a villamosvezetők gyakorlatilag információs központként is szolgálnak, ugyanis folyamatosan válaszolniuk kell az utasoknak arra vonatkozó kérdéseire, hogy az adott járat tulajdonképpen merre is megy. Az utasok elégedetlensége annál is nagyobb, mert a villamosmegállókban nincs elég tájékoztató anyag a forgalmi változásokról: a járatok menetirányát ismertető lapok nagyon kicsik, alig lehet olvasni azokat, ráadásul több helyen nincsenek kicserélve, azaz még a régi menetrend olvasható rajtuk, már amennyire olvashatók az apró betűk főleg az idősebb utasok számára. Ugyanakkor az elektronikus kijelzők sem segítik egyelőre az utasokat a tájékozódásban.

Sűrűbben járnak

Az OTL többek között azzal a céllal vezette be az új menetrendet, hogy csúcsidőben ne kelljen 3-6 percnél többet várakozni egy villamosmegállóban sem, míg jön egy szerelvény. Csakhogy hiába járnak sűrűbben a villamosok, ha nem arra mennek, ahova az utasok mennének. A korábbi útvonalakat ugyanis feldarabolták, így az utasok sok esetben most már csak átszállással tudnak eljutni oda, ahova szeretnének. „Szőllősről jöttem a Körös áruház és a pályaudvar mellett, de az Olaszi parknál le kellett szállnom, mert minden villamos a rogériuszi végállomásra megy. Ahhoz, hogy eljussak a Decebal útra, le kellett szállnom Olaszinál a sok csomaggal, hogy egy másik villamost várjak” – panaszkodott a Bihorenaul hetilapnak egy utas. Kivették, illetve nem állították vissza a korábban 8-as számmal ellátott járatot, amely közvetlen összeköttetést teremtett Rogériusz és Dél-Őssi között, ugyanakkor kellemetlenül érinti a Dél-Őssiben lakókat az is, ha például Váradszőllősön van dolguk, mert ők most már valahol mindenképpen villamost kell váltsanak. Ebből kifolyólag az sem jelent önmagában megoldást, ha a villamosok rövidebb időközönként követik egymást, mert például eddig két járattal, az 1-es és a 3-as villamossal lehetett bemenni a központba a Vitéz (Decebal) úti megállókból, most viszont már csak az 1-es villamos megy a központba onnan. Azaz hiába jön hamarabb egymás után az 1-es és az 5-ös villamos, ha a belvárosba utazni akarókat csak az 1-es villamos viszi oda.

Lehetnek módosítások

Az OTL jelenleg a város több pontján végez méréseket. „Ha szükséges, kiigazítjuk az útvonalakat, vagy további útvonalakat alakítunk ki” – mondta a Bihoreanul hetilapnak Marius Nicoruţ. az OTL igazgatóhelyettese. Azonban azonnal hozzátette, hogy túl korai lenne még új járatokról beszélni, hiszen az utasok még csak most szoknak hozzá az új menetrendhez, ráadásul úgy véli, hogy ez a jelentős módosítás nagyjából elérte a célját. „Csak néhány panaszt kaptunk, leginkább az átszállási pontokkal kapcsolatban. Jelenleg csúcsidőben a végmegállókban, azaz a vasúti hídnál és Váradszőllősön, valamint Olaszinál és a Cantemiren hárompercenként közlekednek a villamosok, a többi megállóban pedig 3-6 perc a várakozási idő” – mondta. Az új menetrend szerint a leghosszabb várakozási idő a városban Dél-Őssi kertvárosi övezetben van - tíz perc -, de az Aviatorilor utca és az Aradi út kereszteződésétől már csökken a várakozási idő, mert itt több járat találkozik, magyarázta az OTL műszaki igazgatója. Ugyanakkor a tömegközlekedési vállalat több eszközt és csatornát felhasználva igyekszik megismertetni az emberekkel az új villamos-útvonalakat. A jegyárusok és a jegyellenőrök szórólapokat osztogatnak az utasoknak. Az új útvonalakat közzé teszik a sajtóban és az OTL honlapján, illetve kihelyezik a villamosmegállókban is. „Több mint 5000 szórólapot osztottunk ki, és az elkövetkező napokban nagyméretű térképeket ragasztunk ki az új útvonalakkal a villamosmegállókban” – árulta el a műszaki igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában