Megnyitó

2024.02.05. 12:36

Az idő harcosa címmel nyílt kiállítás a nagyváradi Darvas–La Roche-házban

Érzelmileg felkavaró, több emberi sorsot felvonultató, a reményt éltető tárlat nyílt február 4-én, vasárnap a nagyváradi Darvas–La Roche-házban, amelyet az érdeklődők két hétig tekinthetnek meg.

P. Nagy Noémi

A vasárnap nyílt tárlaton olyan speciális sugárterápiás fejmaszkokat állítottak ki, amelyeket daganatos megbetegedésben szenvedő onkológiai betegek viseltek. Ezeket egy helyi művész, Mirela Dobrescu alakította át műalkotásokká, egyes darabokat Carla Brillanti és Marina Lup segítségével. Az idő harcosa – sugárterápiás fejmaszkok újragondolva című tárlat megnyitóját pont a Rákellenes Világnapra, azaz február 4-re időzítették, és ugyanezen a napon ünnepelte hároméves fennállását az eseményt szervező váradi rákellenes egyesület (Asociaţia Buni Prieteni Împotriva Cancerului), amelynek alapítója egy olyan család, amelynek tagjai maguk is szembe kellett nézzenek a betegséggel. A meghívottakat és érdeklődőket Alina Dascăl, az egyesület elnöke köszöntötte, röviden ismertetve történetüket, az egyesület alapításának, valamint a tárlatnak az ötletét. Mint elmondta, férje, Sandu Dascăl, az egyesület társalapítója a sugárkezelések alkalmával viselt speciális termoplasztikus maszkot. Ezeket a maszkokat minden páciens számára személyreszabottan készítik el, a hőre lágyuló anyagot rásimítják a fejre (vagy adott esetben a besugárzást igénylő testrészre), majd hideg levegővel megszilárdítják. A maszk tökéletesen felveszi a fej, az arc és a nyak formáját, így biztosítva a pontos rögzítést a besugárzás során. „Sandu maszkja a megvívott harcot, a sugárkezelés különösen nehéz időszakát, a győzelmet és a reményt szimbolizálja. Ez a maszk átalakítatlanul képezi a kiállítás részét, hogy lássák, milyen is valójában, és mivé lehet átformálni” – mondta el Alina Dascăl, hozzátéve, hogy nem ők az elsők, akik az egészségügyben használt speciális maszkokat műlakotásokká formálták, hasonló kiállítást szerveztek már Bukarestben és Kolozsváron is.

 

Az alkalmon Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) vezetője is gratulált a szervezőknek a kezdeményezésért. Mint elmondta, az elején szkeptikus volt az ötlettel kapcsolatban, nem igazán tudta, hogyan illeszkedhetnek a maszkok a Darvas-ház szecessziós berendezésébe, de mikor ellátogatott Mirela Dobrescu műhelyébe, akkor megértette a tárlat koncepcióját. A kiállított tárgyakat maga a művész ismertette, rávilágítva a felhasznált színek, kiegészítők és elrendezések fontosságára. Mindegyik alkotást Alina Petrescu egy-egy verse egészíti ki.
A tárlat örök emléket állít azoknak, akik elvesztették a rákkal vívott harcot, csodálattal adózik mindazok előtt, akik legyőzték a betegséget, és reményt nyújt azoknak, akik most néznek szembe vele. A munkák február 18-ig tekinthetők meg a szecessziós múzeumban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában