Magyarok Kenyere

2024.02.24. 16:00

Átadták a búzaadományból őrölt lisztet

Ciucur Losonczi Antonius

Évek óta megvalósítja a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programot az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) és a Partiumi Falugazdász Hálózat. Konzultálnak a római katolikus, református és baptista egyházakkal, illetve a helyi RMDSZ-irodákban is lehet jelezni az ezzel kapcsolatos igényt. A legutóbb meghirdetett alkalommal több mint 22.500 kilogramm lisztet őröltek a felajánlott búzamennyiségből, amit a felsorolt egyházak által működtetett szociális intézmények (gyermek- és idősotthonok, szociális konyhák), valamint óvodák és iskolák kapnak meg, a kedvezményezettek száma pedig több ezerre tehető. Tulajdonképpen a magyar szociális intézményhálózat egyéves igényét kielégíti ez a mennyiség, nyilatkozta lapunknak Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

 

Péntek délután a székelyhídi Gyermek Jézus Gyermekvédelmi Központnak vitt 1500 kilogramm lisztet Szabó Ödön és Antal József falugazdász. Egyenesen egy éradonyi pékségnél pakolták le a zsákokat, amely a központnak is süti a kenyeret. Szabó Ödön az összefogás erejére hívta fel a figyelmet, és arra biztatott, hogy merjünk hinni magunkban. Ne mindig másoktól várjuk a segítséget, mert ez az akció is szép példája annak, hogy önerőből is lehet sikereket elérni, fogalmazott. A honatya ugyanakkor köszönetet mondott a gazdáknak, akik ingyen és önzetlenül felajánlották a búzájukat, a nagyszalontai és az érmihályfalvi malmoknak, ahol megőrlik azt, a Partiumi Falugazdász Hálózat munkatársainak, akik segítettek begyűjteni a gabonát és kiszállítani a lisztet, illetve az RMDSZ-es kollégáinak. Diósi Máriától, a központ vezetőjétől megtudtuk, hogy jelenleg tizenegy, 10 és 18 éves gyermekről gondoskodnak az intézményben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában