Felújítások

2024.02.07. 17:38

A parkok éve lesz az idei Váradon

Nagyvárad összes nagy parkjának a felújítása elkezdődik az idén, jelentette be Marcel Dragoș alpolgármester a műszaki igazgatóság évértékelő sajtótájékoztatóján.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nehéz dolguk lesz az idén a váradiaknak, ha valamelyik parkban szeretnének kikapcsolódni, ugyanis nem nagyon lesz hol: az idén megkezdődik a város összes nagyobb parkjának a korszerűsítése. Ezekre a munkálatokra nagy szükség van egyébként, már csak azért is, mert a tavaly júliusi vihar komoly pusztítást vitt végbe a város zöldövezeteiben.

„Szeretnénk hinni, hogy az idei a parkok éve lesz. Rengeteg dokumentációt hagytunk jóvá, és hat parkban már befejeztük a tervezést, elindítottuk a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést” – mondta a műszaki igazgatóság szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján Sebastian Marchiș műszaki igazgató. A szóban forgó hat park a Nagyvásártér (December 1. park), a December 22. park, a Bunyitay-liget (I. C. Brătianu park), a vársánc, az Ezredévi emléktér (Libertății park) és ugyanott a Sebes-Körös parti zöldövezet. „Több tízmillió eurós beruházásokról van szó, és reméljük, hogy európai alapokból is kapunk támogatást” – tette hozzá Marchiș. A legdrágább projekt ezek közül a Nagyvásártér felújítása, melynek becsült költségvetése 50 millió lej áfa nélkül. Ez az összeg magába foglalja a földalatti közműhálózatok, az utak, a szökőkút, a játszótér felújítását és egy vizes játszótér (splash pad) építését, egy zöld amfiteátrum és új szabadidős területek létrehozását.

Fotó: Alexandru Nițescu

A vársánc dél-keleti része felújításának becsült költségvetése 24,5, a Bunyitay-ligeté pedig 36,3 millió lej. Az Ezredévi emléktér és a Sebes-Körös partjának rendezése azon a szakaszon mintegy 9,2 millió lejbe fog kerülni, a December 22. park felújítási költsége 12,2 millió lej. A felsorolt összegek magukba foglalják az áfát is, a kivitelezési időszak helyszínenként hat és nyolc hónap között változik. A beruházások végső költségvetése a licitáció lezárulása után fog kiderülni. Az elképzelések szerint ezek a munkálatok júniusban fognak elkezdődni. Ugyanakkor folytatódik a Petőfi park felújítása is, ott a Dumexim cég tavaly nyáron kezdte el a munkát. Ennek kapcsán Marcel Dragoș elmondta, hogy a kivitelezési határidő július 23., de a kivitelező vállalta azt, hogy az említett határidő lejárta előtt befejezi a beruházást, de hogy pontosan mennyi idővel hamarabb, azt még nem tudni.

Fotó: Alexandru Nițescu

A polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága 2024-ben további parkok és zöldterületek kialakítását is tervezi. Lesz például egy park a Grigore Moisil és a Ion Irimescu utcák övezetében, ez a beruházás mintegy 3,1 millió lejbe fog kerülni áfával együtt. Parkot hoznak létre az Európa negyedben is a Gábor József utcán mintegy 4,6 millió lejből áfával együtt, továbbá lesz egy szabadidős területet a Ion Bradu és a Hunyadi János utcákban a Pece-patak partján, valamint egy zöld korridor a Făcliei utcában. Az önkormányzat emellett elkezdi a Rhédey-kert (Nicolae Bălcescu park) felújítására vonatkozó dokumentáció összeállítását, továbbá a Veteranilor utcán is egy zöld korridort akar létrehozni. És ha ez még nem lenne elég, a tervek között szerepel a Szilvás bővítése, egy rekreációs övezet létrehozása a Sebes-Körös partján a Densușianu-hídtól nyugatra, tizenegy nagyváradi játszótér felújítása és a Szováta utca 60. szám alatti sportközpont rehabilitációja.

„Zöld” munkálatokra kerül sor Váradszőllősön is, ahol a polgármesteri hivatal idén egy városrehabilitációs projektet hajt végre, amelynek célja a közterületek átalakítása, valamint köztérré változtatják az egykori velencei piacot. A műszaki igazgatóság által 2024-re kitűzött célok listáján szerepel még a függőleges falak és zöldtetők telepítése a Szent László téri villamosmegállóban, a Kálvária (Gomba) domb átvétele saját kezelésbe, valamint száz kerékpártartó beszerzése, amelyeket a tömbházak környékén helyeznek majd el. A tervek szerint az önkormányzat az idén összesen 2900 fát ültet el, és beszerez száz padot is, melyeket közterületeken, parkokban helyeznek majd ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly 952.956 lej értékben történtek karbantartási és javítási munkálatok a város parkjaiban, beleértve a padok javítását is. Hat nyilvános illemhelyet helyeztek ki a városban, a beruházás összértéke 1.462.807 lej volt áfával együtt. Az Olaszi parkban két játékeszközt helyeztek ki mozgáskorlátozott gyerekek számára. Tavaly összesen 790 fát ültettek Nagyváradon, és mintegy 7200 négyzetméternyi területen parkosították és újították fel a zöldterületeket. A munkálatok összértéke áfával együtt 4.363.367 lej volt. Aktualizáltak hat és kötöttek nyolc új együttműködési megállapodást cégekkel arról, hogy ez utóbbiak vállalják a város különböző zöldövezeteinek a karbantartását. Jelenleg 62 ilyen együttműködési megállapodás van érvényben Nagyváradon, a szerződések mintegy 52.635 négyzetméternyi zöldövezetet fednek le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában