MKN

2024.01.22. 16:17

Verses-zenés műsor a művészetiben

Ciucur Losonczi Antonius

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatán is megemlékeztek január 22-én a magyar kultúra napjáról. Az iskola dísztermében hétfő délelőtt verses-zenés műsorral léptek fel diákok (a programfelelős tanárok Nagy Gabriella, Mados Andrea és Lukács Annamária voltak), valamint képzőművészeti kiállítás nyílt a két tizedikes osztály tanulóinak munkáiból (osztályfőnökök és szaktanárok Rácz Eliza és Rácz Ervin).

Nagy Gabriella igazgató-helyettes ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „1 plusz 200! Akár így is kezdhettem volna, ugyanis 201 évvel ezelőtt született meg az a költemény, az akkor 33 éves Kölcsey Ferenc szívéből és tollából, amely Erkel hangjegyeiben szárnyra kélt, és valahányszor felcsendülnek a kezdő akkordjai, minden magyart valami különleges érzés ejt rabul. Tisztelet, szeretet, büszkeség”. „Hogy mit jelent számomra most, a 21. században, ebben az iskolában a magyar kultúra?” – tette fel magának a kérdést a tanárnő, majd válaszként felidézte, hogy nagy csodálattal nézte azt a csapat képzőművészetis diákot, akik közreműködtek abban, hogy a kiállítás megvalósuljon, és jó érzés töltötte el akkor is, amikor a hetedikes és a kilencedikes diákok az Egy perc Lédával pályázat videóit készítették. De ugyanilyen jó volt meghallgatnia a hangszeres, verses, énekes produkciókat is. „Számomra tehát többek között ezt is jelenti a magyar kultúra, és éppen nektek – művészetis diákoknak – van a legnagyobb szerepetek abban, hogy hangotokkal, zenétekkel és alkotásaitokkal tovább is adjátok ezt a felbecsülhetetlen értéket” – jelentette ki Nagy Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában