Megszavazták

2024.01.03. 17:58

Új székhelyet építenek a Vízműveknek

A Nagyváradi Vízműveknek jelenleg négy épülete is van a városban, amelyben kifejti tevékenységét, mégis új székhelyet építenek neki 54,9 millió lejből, döntött múlt csütörtöki rendes ülésén a helyi tanács.

Forrás: oradea.ro

Pap István

Teljesen meglepte a Nagyváradi Helyi Tanács ellenzéki frakcióit a múlt csütörtöki ülés napirendjén szereplő előterjesztés, melynek értelmében közel 55 millió lejből új székhelyet építenek a Nagyváradi Vízműveknek. Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos hangot is adott az ülésen meglepetésének, illetve kifogásainak. „Honnan teszünk szert 55 millió lejre a Vízművek számára, amelynek jelenleg négy székhelye is van, és azok az ingatlanok bőven elegendőek?!” – fogalmazott. Kifejtette, hogy a vállalatnak nincs annyi profitja, hogy ezt a beruházást megvalósítsa, ráadásul a városban több tucatnyi utcában nem működik rendesen a víz- és csatornarendszer. „Ezt a 11 millió eurót először a váradiakra kellene költeni, és utána új székhelyet építeni az ipari parkban. Ez pénzpazarlás” – szögezte le a politikus. Hasonló hangvételben szólt hozzá a vitához Liviu Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos is, aki azt mondta, hogy 55 millió lejből mintegy 80 tömbház hőenergia-hatékonnyá tételét lehetne megvalósítani, illetve biztosítani lehetne a víz- és csatornaszolgáltatást az összes kiépülőben lévő váradi lakónegyedben. Kiemelte, hogy a Vízműveknek jelenleg van egy nagyon jó állapotban lévő központi székhelye, de a Kolozsvári és a Borsi úti székhelyek is nagyon jól karban vannak tartva, sőt, ez utóbbi ingatlanban az elmúlt időszakban nyolcmillió lejes beruházást eszközöltek. Hozzátette, hogy a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) nemrég vett át egy csarnokot az ipari parkban, utalva ezzel arra, hogy akár ezt az ingatlant is át lehetne adni a Vízműveknek, mint ahogy a Hőszolgáltató Vállalatnak is van egy nagy használaton kívüli épülete, hívta fel a figyelmet. „Miért is költsünk el 11 millió eurót?” – tette fel a kérdést. Érdekes módon mindezekre a felvetésekre semmiféle reakció nem érkezett sem a városvezetés, sem a Vízművek képviselőinek részéről, mindössze leszavazták Szabó József javaslatát, aki a tervezet levételét kérte a napirendről, majd minden további kommentár nélkül megszavazták az eredeti határozatot. A döntés értelmében a beruházás költségvetése 54,9 millió lej, a megvalósítási időszak 26 hónap. Az új székhely az Ogorului utcán fog megépülni egy 15.182 négyzetméteres telken. Maga a székhely három épületrészből áll majd és háromemeletes építmény lesz, körülötte parkolóhelyeket alakítanak ki. A három épületrész 2324 négyzetméteren fog elterülni. A Vízművek a határozathoz csatolt indoklásban azzal magyarázza a beruházás szükségességét, hogy a vállalat gyors fejlődésének köszönhetően a jelenleg rendelkezésére álló helyszínek már nem elegendőek tevékenységei megfelelő ellátásához, de egyéb, konkrét információt nem tartalmaz a határozat a beruházás szükségességére vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában