Adóbehajtás

2024.01.29. 12:35

Továbbra sincs döntés a premontrei vagyon ügyében

A korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban sem tudta behajtani a nagyváradi önkormányzat azt a 22,5 millió lejes tartozást, melyet a Bihar Megyei Törvényszék rótt ki még 2021-ben a nagyváradi premontrei rendre be nem fizetett bírósági illeték címén. A kanonokrend szerint jogtalan a bélyegilleték követelése.

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

Pap István

A közelmúltban ismertette 2023. évi tevékenységét a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági igazgatósága, melynek során elhangzott, hogy kiemelkedő, 97 százalékos volt az adóbehajtás mértéke. Mivel az illetékesek nem tértek ki külön rá, ezért rákérdeztünk, hogy továbbra is az önkormányzat adósai között szerepel-e a nagyváradi premontrei kanonokrend. Sorin Iacob, a gazdasági igazgatóság helyettes vezetője igennel válaszolt, emlékeztetve arra, hogy a rend 22,5 millió lejjel tartozik, de ezt az összeget a különböző perek miatt a város nem tudja behajtani. Az egyik per az Alkotmánybíróságon van. Eduard Florea gazdasági igazgató hozzátette, hogy bármilyen lépést tesz ebben az ügyben az önkormányzat, a rend azonnal új pert indít, továbbá a premontreiek számláin nincs pénz, tehát onnan nem tudnak lefoglalni semmit.

Jog és bélyeg

Mint azt már többször megírtuk, a 22,5 millió lejes adóhátralék a Bihar Megyei Törvényszék által megállapított, de a premontrei rend által be nem fizetett bélyegilleték összege abban az egyházi vagyon visszaszolgáltatási perben, amelyet a premontreiek indítottak több évvel ezelőtt a román állam ellen. A nagyváradi önkormányzat nem volt része ennek az eljárásnak, hanem csak felszólítást kapott a bíróságtól arra, hogy hajtsa be a bélyegilletéket, ugyanis a pereskedés során ezt az illetéket ahhoz az önkormányzathoz kell befizetni, ahol a pereskedő fél, civil szervezet be van jegyezve. A rend álláspontja ezzel szemben az, hogy a 2013/80. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében nem kell illetékbélyeget fizetni többek között olyan peres ügyekben, amelyeket speciális törvények alapján indítottak, ha ezek a speciális törvények illetékmentességet biztosítanak. Márpedig a rend a 2000/94. számú, a romániai egyházi vagyon visszaszolgáltatására vonatkozó kormányrendelet alapján pereskedik, ez a jogszabály szintén kimondja, hogy az egyházi vagyon visszaszolgáltatási keresetei illetékmentesek, ezért jogtalannak tekintik a 22,5 millió lejes követelést illetékbélyeg-befizetés gyanánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában