Infrastruktúra

2024.01.09. 17:39

Több problémát megoldottak, de újakat is generáltak a váradi közúti aluljárók

A nagyváradi vár környékén élők meglehetősen nehezen jutnak be autóval a belvárosba, azt követően, hogy átadták a közúti aluljárókat. Különösen a Sánc (Griviței) utcán autóval közlekedők vannak bajban, és megoldás erre a problémára az idén már aligha várható.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi nagy közúti infrastrukturális beruházásoknak van egy különös sajátosságuk: megoldanak egy problémát, de generálnak helyette egy másikat, sőt, rossz esetben többet is. Nagyon hamar kiderült, hogy a nagypiac és az ortodox katedrális elé épített közúti aluljárók esetében is fennáll ez a törvényszerűség. A puding próbája az evés alapon az autósok az aluljárók megnyitása után azokat használva jönnek rá arra, hogy melyek a pozitívumai és a negatívumai az ottani forgalom-kialakításnak. Szabadhegyi Ottó nagyváradi taxis egy csekélynek tűnő, de valójában komoly fejtörést okozó dologra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét: a Sánc/Griviței utcáról az adóhivatal mellett nem lehet balra fordulni a nagypiac irányába, hanem kötelező módon jobbra kell menni. Ezzel a Sánc utca felől közlekedők, ide értve az ottani nagy tömbházakban lakókat is, ha autóval közlekednek, gyakorlatilag el vannak zárva az alig kőhajtásnyira lévő belvárostól. Szabadhegyi Ottó elárulta, hogy nemcsak ő, de az összes taxis, autós, akivel csak beszélt, fel van háborodva amiatt, hogy ahhoz, hogy valaki autóval elérjen a Sánc utcából a Ghillányi (Cantemir) út másik oldalán, mintegy ötven méterre lévő Nagyvásártérig (December 1. park), hatalmas kitérőt kell tegyen: az adóhivatalnál le kell térjen jobbra, be kell hajtson az aluljáróba, majd a felhajtón ki kell hajtson a Kolozsvári útra, ahol el kell mennie a Vízi/Râului utcáig, ahonnan eljuthat az Averescu útra, hogy aztán onnan visszafordulva behajtson az út végén lévő aluljáróba, majd végig kell menjen azon, hogy végül kiköthessen a Nagyvásártér délkeleti sarkán. Vagyis a légvonalban ötven méteres táv legalább 1500 méteres kerülőt jelent jelenleg. Az autósok alternatív megoldásként mehetnek a vár és az ortodox katedrális közötti úton is, de ez alig valamivel rövidebb, mint a fent leírt útvonal. Illetve a Sánc utca és környéke lakói kerülhetnek az ellenkező irányba, azaz a Muntele Găina utca felé is, ami – Szabadhegyi Ottó mérései szerint – 1800 méteres kitérő a nagypiacnál kialakított körforgalomig. A taxis hozzátette, hogy ezek a hatalmas kerülők ellentétesek az aluljárók építésének egyik meghirdetett céljával, azzal, hogy csökkenjen a környezetszennyezés a városban, hiszen ha minden egyes autó a Sánc utcából egy ötven méteres távot 1500–1800 méteres furikázással kell megtegyen, az nyilván nem nevezhető környezetbarát megoldásnak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az aluljárók megnyitása óta, és főként a vakáció végeztével jelentősen megnövekedett autóforgalom hatására az Averescu út lett a leginkább megterhelt útvonal abban az övezetben. Ez megmutatkozott ennek a hétnek a két első napján. Hétfőn és kedden reggel is a nyolc óra előtti csúcsidőben az Averescu úton nagyon nehézkes volt a forgalom, a kedd reggeli időszakban a Baross/Dacia hídról nézve nem lehetett látni a kocsisor végét. És érdekes módon erről az útról nagyon kevesen hajtottak be az aluljáróba, szinte minden jármű letért a Baross-hídra, és szintén elég sok autó érkezik a Baross-híd déli hídfőjéhez a Ghillányi út irányából a nagy aluljárókon keresztül is. A két útvonalról a Baross-híd déli hídfőjénél összefutó kocsisorok gyakorlatilag megfojtják a közlekedést a hídon és a Sztaroveszky/Magheru úton a Körös áruház felé haladó irányba. És mivel az aluljárók gyakorlatilag kettészelték a várost abban az övezetben, és emiatt a vár körüli forgalom ugyancsak az Averescu útra tolódott rá, ezzel ott törvényszerűen torlódások keletkeznek, és erre a problémára az aluljárók önmagukban nem jelentnek megoldást.

Első körben azt kellene tehát megoldani, hogy a vár körül lakók és az ott közlekedők ne legyenek kénytelenek az Averescu útra hajtani, ha a városban van dolguk. Ezen a helyzeten úgy lehetne segíteni, véli Szabadhegyi Ottó, ha az adóhivatal és a nagypiac közötti kis területet úgy alakítanák át, hogy a Sánc utcáról az autósok le tudjanak fordulni balra, hogy aztán behajthassanak a Ghillányi/Cantemir, a Vámház/Evreilor deportați és a Várady Zsigmond/Mihail Kogălniceanu utcák kereszteződésében kialakított körforgalomba, innen pedig az autós már könnyen eljut a temető vagy a belváros irányába. Ezzel a megoldással a jelenleg 1500–1800 méteres kacskaringózás mintegy 100 méteres kitérőre rövidülne, ami óriási különbség.

A városvezetés azonban másik megoldást készít elő: Mirela Macra, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy most építik újjá a nagypiacot és annak környékét, és abba a projektbe van belefoglalva egy összekötő út építése az Electrica Sánc utcai székháza és a nagypiac között. Ezen az új úton ki lehet majd kijutni a Sánc utcáról a BCR bank székházához, ahonnan bármely irányba el lehet majd indulni. De ennek megvalósításához idő kell. Azt még nem lehet megmondani, hogy mikorra épül meg az új összekötő út, de az kevéssé valószínű hogy az idén meglesz, hiszen még a piac csarnoka sem készült el, és ott több más munkálat is lesz, például egy mélygarázst is építenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában