Tüntetés

2024.01.21. 13:46

Nagyvárad főterén tüntettek a gazdák

Fotó: Alexandru Nițescu

A több mint egy hete forgalomlassítással tüntető gazdák és fuvarozók szombaton Nagyvárad főterén adtak hangot elégedetlenségüknek. Az engedély szerint két traktorral és két nyerges vontatóval a Szent László térre érkező gazdák egyike autójában egy koporsóval érkezett a tüntetésre, melyen többek között az állt: „eltemették a mezőgazdaságot”. A tiltakozás dél körül kezdődött, békésen zajlott a csendőrök és rendőrök felügyelete alatt. A román zászlókkal és különböző feliratú molinókkal tüntető gazdák többek között az ukrán behozatal leállítását kérték.

Fotó: Alexandru Nițescu

A sajtónak nyilatkozó résztvevők többek között felrótták, hogy bár napok óta tüntetnek, eddig senki sem kereste meg őket a megyei hivatalok részéről, hogy meghallgassák elégedetlenségük okát. A gazdák az ukrán import, a termelés magas költségei ellen tiltakoztak. Egy kecsketenyésztéssel foglalkozó gazda elmondása szerint a kecsketejet literenként két lejért vásárolják fel tőle, az üzletek polcaira azonban már 14 lejes árral kerül fel, ugyanígy az alma kilóját 80 baniért adja el, amit később 4 lejért lehet megvásárolni. Egy másik gazda a gabonatermesztésben tapasztalható nehézségekre hívta fel a figyelmet: míg a gabona eladási ára csökkent, az előállítási ára megkétszereződött. „Ezelőtt két évvel a gabona kilóját 1,5 lejért adtam el, most 70-80 baniért is adták. A költségeink azonban megkétszereződtek, mind a műtrágyát, mind a gázolajat illetően” - nyilatkozta a paptamási gazda, aki búzát, árpát, repcét és napraforgót termeszt.

A gazdák és fuvarozók a tüntetések folytatása mellett döntöttek, annak ellenére, hogy a tárgyalások során bizonyos megegyezésre jutottak a minisztérium képviselőivel, illetve ígéretet kaptak többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) ársapkájának bevezetésére. A Bihar megyei tüntetők azt mondták, nem hisznek a kormány ígéreteiben, illetve emellett az intézkedések amúgysem elégségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában