Megrongálódás

2024.01.03. 11:02

Környezetszennyezés veszélye miatt kell sürgősen javítani a csatornahálózatot

Sürgősen meg kell javítani a szennyvízcsatornát Nagyváradon a Sebes-Körös két partján, a Szováta és a Shakespeare utcák környékén.

Forrás: Illusztráció

Pap István

Már tavaly januárban megrongálódott a szennyvízcsatorna Nagyváradon a Decebal híd közelében, a Sebes-Körös két partja közötti szakaszon, de csak a napokban fogadta el a helyi tanács azt a két határozattervezetet, melyek kimondják, hogy a munkálatokat mindkét parton sürgősségi ügymenetben kell elvégezni, különben környezetszennyezés történhet.

A két megszavazott határozattervezet szakjelentése szerint a munkálatok a Decebal hídtól lefelé a Sebes-Körös mindkét partján fognak zajlani. A szennyvízcsatorna-szakasz két akna között beomlott, és ez akadályozza a víz áramlását a Szováta utcai gyűjtőbe. A két akna közötti szakasz teljesen tönkrement, a Vízművek dolgozói a keletkezett gödörben lévő beomlott anyagokat kiszedték és kitisztították az árkot, hogy megkönnyítsék a szennyvíz áramlását a folyásirány, azaz a Shakespeare utca felől. Az árokban támasztékokat helyeztek el, hogy elkerüljék az újabb partomlásokat, és hogy a beomlott anyag ne kerüljön a folyó alatt haladó csatornába, így az ne duguljon el. A beruházást azért kell sürgősen elvégezni, mert a csatornahálózat területén bekövetkezett földcsuszamlás műszaki balesetnek minősül, ráadásul további földcsuszamlások is lehetnek, és az is megtörténhet, hogy teljesen bedugul a csatorna, ami miatt a szennyvíz elöntheti a környező területet, így a Körösbe is bejuthat. 

A beruházás költségvetése hatmillió lej a jobb parton és 5,4 millió lej a bal parton, a kivitelezési határidő hat hónap. A két tervezet szakjelentésében az olvasható, hogy a rongálódás tavaly januárban történt, az illetékes hatóságok meg is adták az engedélyeket már akkor a javítások elvégzésére, az viszont már nem derül ki a jelentésből, hogy gyakorlatilag 2023 februárja óta miért nem történt semmi ez ügyben, és a Vízművek illetékesei sem tudtak választ adni erre vonatkozó kérdésünkre. Az elfogadott határozatok szerint a bal parton 83,4 méternyi csatornát, a jobb parton 122 méternyi csatornát kell felújítani, továbbá át kell helyezni az esővíz-elvezető csatornákat és a fűtéscsöveket, és új tisztítóaknákat kell telepíteni a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában