Kuriózum

2024.01.22. 15:01

Könyvet mutattak be Bihar megye történetéről

A Bihar megye rövid története Márki Sándor későbbi történész és egyetemi tanár Nagyváradon töltött fiatalkori évei alatt írott munkája, amit folytatásokban közölt a korabeli sajtó hasábjain. Igazi historiográfiai kuriózumnak számít a dr. Erdész Ádám történész, a Békés Vármegyei Levéltár ny. igazgatójának kutatása nyomán egybe szerkesztett mű, amely a Litera Print gondozásában jelent meg.

Ciucur Losonczi Antonius

A Magyar Kultúra-heti ünnepségsorozat keretében mutatták be a kiadványt, pénteken este a Léda-házban a Collegium Varadinum, a Szacsvay Akadémia, valamint a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság szervezésében. Az érdeklődőket Szabó Ödön történész, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy dr. Nagy Mihály Zoltán főlevéltáros-történész közvetítésével kerültek kapcsolatba dr. Erdész Ádám történésszel, a Békés Vármegyei Levéltár nyugalmazott igazgatójával, a kötet szerkesztőjével, akivel a továbbiakban Tőtős Áron történész, a Collegium Varadinum vezetője beszélgetett.

1868 tavaszán Sipos Árpád szerkesztő Nagyváradi Lapok címen újságot indított Váradon. Az első lapszámokban – az olvasók érdeklődését felkeltendő – felhívást tett közzé Bihar vármegye történetének megírására. Kevés idő múltán beállított a szerkesztőségbe egy kéziratcsomót szorongató 14 éves forma gimnazista fiú, és elmondta: egy úr, aki nem akarja magát felfedni, megkérte, vigye el a paksamétát a szerkesztőhöz. Sipos Árpád elolvasta a szöveget, amely a remélt megyetörténet első részeit tartalmazta. A szokott rejtélyes úton rendszeresen jött a folytatás, ám a szerkesztő egyre kíváncsibb lett: ki lehet a titokzatos szerző? Addig faggatta a fiút, amíg az be nem vallotta, hogy ő írt mindent, s csak azért nem mondta meg az igazat, mert úgy gondolta, ha tudnák, hogy az író negyedikes gimnazista, aligha közölnék a kéziratot. A gimnazista fiút Márki Sándornak hívták. Akkor csak annyit tudtak róla, hogy az Almásy-uradalom főintézőjének a fia, s a Premontrei Főgimnáziumba jár. Azt nem sejthették persze, hogy a történelem iránt különös érdeklődést mutató diákból akadémikus, a kolozsvári egyetem neves professzora és a századforduló évtizedeinek megbecsült magyar történésze lesz.

Sorban jelentek meg tehát a Bihar históriáját kronologikus rendben követő cikkek 1868. augusztus 29-ig. Ekkor ért el Márki Sándor a reformkor politikai küzdelmeihez, de a közelmúlt-történet akkor is politikai vitákat kavaró, forró témának számított. Márki egy 1845-ös megyegyűlést felidézve igen negatív színben mutatta be a hajdani adminisztrátor, Tisza Lajos – a már komoly politikai súllyal bíró Tisza Kálmán apjának – cselekedeteit. A cikk nagy vitát gerjesztett, de nem ártott Márkinak, sőt bizonyos körökben még növelte is reputációját. A sorozat ezzel az írással mégis befejeződött, illetve a későbbiekben még pótközlések kapcsolódtak hozzá – magyarázta Erdész Ádám.

Arról is beszélt a meghívott: Márki Sándort (1853-1925) az 1880-as évek közepétől az első világháború végéig a legismertebb történészek között tartották számon, és a legtermékenyebb kutatók közé tartozott. Életművében fontos monográfiák mellett vannak olyan munkák is, amelyek befolyásolták a korabeli közgondolkodást, és az elsők közt kezdeményezte a történeti kutatás, a tárgyi és írott források megőrzését szolgáló intézmények (múzeumok) létrehozását. Több mint ötven éven keresztül 1873-tól egészen 1925-ben bekövetkezett halálig naplót is vezetett, melyben kis történetek sorát jegyezte le nem csak személyes életéből, hanem például Kolozsvár dualizmus kori történetét is megörökítette.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában