Beruházás

2024.01.25. 16:03

Idén is számos beruházás várható Bihar megyében

Felsorolni is nehéz, mennyi munkálat kezdődik, illetve folytatódik az idén Bihar megyében, melyek európai uniós alapokból valósulnak meg. Mindenesetre megpróbáljuk.

Forrás: cjbihor.ro

Pap István

A Bihar Megyei Tanács idei évi költségvetés-tervezetének ismertetésekor összegezte Ilie Bolojan tanácselnök azokat a fejlesztéseket, amelyek európai uniós források felhasználásával valósulnak meg. A tanácselnök három részre osztotta ezeket a beruházásokat: vannak azok a munkálatok, amelyek már folyamatban vannak és az idén befejeződnek, vannak továbbá azok a beruházások, amelyek szintén már folyamatban vannak, de az idén nem fejeződnek be, és végül vannak az idén elkezdődő projektek. Mi fordított sorrendben, azokkal a projektekkel kezdjük a felsorolást, amelyek az idén kezdődnek el.

Infrastruktúra

Az új projektek között elsőként említette a megyei tanács elnöke az ipari parkok létesítését Belényesben, Vaskohszikláson, Élesden és Margittán. A beruházások költségvetése 16,4 millió euró, amiből az uniós hozzájárulás 5,8 millió euró, a költségek 60 százaléka a megyei önkormányzatot terheli azért, mert ez egy olyan projekt, mely az üzleti szférát segíti. Bolojan hozzátette, hogy a beérkezett pályázatokat már elbírálták, hamarosan sor kerülhet a finanszírozási szerződések aláírására. Az idén kezdődik el több közúti felüljáró, illetve aluljáró építése, melyek közül kettőre már kiírták a közbeszerzési eljárást. Konkrétan a Fugyi melletti felüljáróról és a nagyváradi Oneștilor utcai aluljáróról van szó. Ezeknek a beruházásoknak a költségvetése egyenként 4,4 millió euró, amiből 4 millió euró uniós támogatás, tíz százalék a megye hozzájárulása. Elkezdődnek a passzázs-építések Nagyvárad határában is: az egyik ezek közül a fugyivásárhelyi körforgalom fölött épülő passzázs, és az Aradi úton is elkezdenek építeni két passzázst, az egyik egy közúti aluljáró, a másik egy felüljáró lesz, továbbá a város északi részén, a biharpüspöki Remarkt (egykori Real – szerk. megj.) bevásárlóközpont közelében is megkezdődik a felüljáró építése. Ezeknek a beruházásoknak a tenderét tavasszal hirdetik meg. Gyalogos aluljárók építésébe is belefognak 2024-ben a nagyváradi körgyűrű alatt. Az egyik gyalogos aluljáró Váradszőllősön lesz, a másik az Apáti úton, egy gyalogos aluljáró épül az új sportcsarnok és a Leroy Merlin bevásárlóközpont között, egy pedig a Czárán Gyula utcán. Négysávosra bővítik a Nagyváradról Nagyürögd és Bihar felé kivezető utakat, ezek a munkálatok tavasszal kezdődnek el. 
Idén kellene elkezdődjön az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út építése is, a dokumentáció mindenesetre elkészült és az a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnál (CNAIR) van. Az elképzelések szerint a Bihar Megyei Tanács a Nagyszalonta és Nagyvárad közötti szakasz építését fogja koordinálni. Szintén idén kezdődő beruházás a Pádis és Ponor rét közötti 9,7 kilométeres út építése, mely Bihart Kolozs megyével köti majd össze. Ez a munkálat két évig fog tartani, lévén, hogy abban az övezetben évente csak hat hónapot lehet dolgozni az időjárási viszonyok miatt. Várhatóan az idén kezdődik el a tram-train vonalak kiépítése Nagyváradon. A megyei önkormányzat uniós forrásokból akar útkarbantartó járműveket beszerezni, hogy ezekkel hóeltakarítást, az út menti növényzet vágását, az árkok takarítását lehessen elvégezni. Továbbá a megyei tanács autóbuszflottát vásárol, hogy ezekkel közvetlen összeköttetést teremtsen Nagyvárad és a megye legtávolabbi települései között. Az elképzelések szerint ezek a járatok óránként indulnának, és csak Nagyváradon, illetve a célállomáson állnának meg. Az még nem világos, hogy a megyei tanács maga fogja-e üzemeltetni a járatokat, vagy szerződést köt egy szállító céggel, esetleg a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalattal.

Kultúra

Nagyszabású beruházás lesz a nagyváradi multifunkcionális kulturális központnak az építése. A munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek, ugyanis csak egy pályázat érkezett a tenderre, tehát ha megfelel a kiírásnak, akkor odaítélik a pályázónak a munkálatot. A beruházás 2025 végén fejeződik be. A beruházás költségvetése 18 millió euró, ebből 8 millió eurót uniós forrásból állnak, a fennmaradó 10 millió eurót a nagyváradi és a megyei önkormányzat közösen fogják biztosítani. Megtudtuk azt is, hogy februárban hirdetnek nyertest a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár felújítására, illetve átépítésére kiírt tenderen. A beruházás költségvetése 2,5 millió euró, ebből 2 millió euró uniós alap, 500 ezer euró a megye hozzájárulása. A felújítások ideje alatt az épület főbejárata le lesz zárva, hiszen ott zajlanak majd az átépítési munkálatok, az épületbe hátulról lehet majd bemenni, míg az intézmény adminisztratív részét a velencei kultúrházba költöztetik, amíg a munkálatok tartanak. Ilie Bolojan hozzátette, hogy aligha fogják az idén befejezni ezt a munkálatot. Bár nem uniós finanszírozású projekt, de Ilie Bolojan megemlítette, hogy harminc év után az idén megszerzik a tűzvédelmi engedélyt a váradi színház épületére, továbbá az idén tavasztól megnyitják a váradi vár fejedelmi palotájának minden helyiségét a közönség előtt. A létesítményben a vár történetét fogják bemutatni.

Befejeződő projektek

Az idén befejeződő uniós projektek közé tartozik az elkerülő utak építése, mondta Ilie Bolojan. A belényesi elkerülő útra még mintegy 45 millió eurót kell elkölteni, ennek a beruházásnak a 98 százaléka uniós forrás. A munkálatok júniusban vagy júliusban fejeződnek be. Ugyanakkor az elkerülő utat meghosszabbítják Gyalányig, ez utóbbi beruházásra 2,4 millió eurót költenek, és a két utat egyszerre fogják megnyitni a forgalom előtt. Az élesdi körgyűrű esetében még mintegy 10,4 millió euró értékű munkálat van hátra, a munkálatok négy hónap alatt befejezhetők, csakhogy itt van egy per folyamatban, a helyiek egy része beperelte a megyei tanácsot a nyomvonal miatt, a bírósági ítélet befolyásolhatja ennek a beruházásnak a befejezési időpontját, mondta Bolojan. Várhatóan júniusban vagy júliusban fejeződik be a fugyivásárhelyi elkerülő út megépítése és a Kiskopács felé vezető út felújítása. Itt még 22 millió euró értékű munkálat van még hátra, amiből 13 millió euró uniós forrás, 9 millió euró pedig bankhitelből származik. A nagyürögdi és a szentandrási elkerülő utat ugyanannak a projektnek a keretében építik, az első várhatóan májusban, a másik júliusban fejeződik be. Az idén 15,6 millió eurót költenek erre a beruházásra, amiből 12 millió euró uniós hozzájárulás, 3,4 millió euró pedig hitel. A szentmártoni elkerülő út is elkészül még az idén, itt a munkálatokat hátráltatja az, hogy még két magasfeszültségű villanyoszlopot el kell költöztetni. Az idén erre a beruházásra még 21 millió euró értékű munkálatot kell elvégezni. Tavaly kezdődött és az idén júniusban fejeződik be a Nagyalmás és Szilágy megye közötti 3,5 kilométeres megyei út felújítása, még mintegy 2 millió eurónyi munkálat van hátra. 
Tavasszal befejeződik a tudományos és technológiai központ építése, még 1,9 millió eurónyi munkálat van hátra, amiből 1,2 millió euró uniós pénz, 700 ezer euró a megye hozzájárulása. A duális képzést támogató oktatási központ építése is befejeződik az idén. A fennmaradó munkálatok költsége 8,8 millió euró, 5,8 millió euró az unió, 3 millió euró pedig a megye hozzájárulása. Ilie Bolojan szerint a tanulók már a húsvéti szünet után megkezdhetik ott a tevékenységet. A megyei önkormányzat elektromos mikrobuszokat vásárol szintén uniós pénzből 7,2 millió euró értékben, ezek a járművek iskolabuszként fognak üzemelni. Őszig befejeződik a diófási elmegyógyintézet felújítása, még 2,1 millió eurót kell elkölteni a felújításra. Már elkészült a megyében 16 önkéntes hulladékgyűjtő-központ és még tizenhat felépítése vár befejezésre. Erre a beruházásra az idén 8,2 millió eurót költenek még el. Számos projekt zajlik a természetvédelmi övezetekben is, ezek közül a legnagyobb a Sebes-Körös völgyében zajló 7,3 millió eurós projekt, amit szintén az idén fognak befejezni, itt a megye hozzájárulása mindössze két százalék. Tavasszal befejeződnek a váradi repréten zajló fejlesztések is, hívta fel a figyelmet Bolojan.

Nem lesz kész idén

A már elkezdett, de idén nem befejeződő projektek közé sorolta a tanácselnök a metropolisz övezeti körgyűrű építését, melyre az idén 26 millió eurót terveznek elkölteni, mely összegből 23 millió euró az Anghel Saligny programon keresztül fog érkezni. Mivel Tenke és Tulka községek bővítik a víz- és gázhálózatukat, ezért átütemezik a Nagyszalonta-Tenke közötti, 23 kilométeres megyei út felújítási munkálatait azért, hogy a két említett község be tudja fejezni saját fejlesztési projektjeit. Ez azt jelenti, hogy az útfelújítás csak 2025-ben fog befejeződni. A hosszú felsorolás után Ilie Bolojan felhívta a figyelmet arra, hogy mindez csak előirányzott terv, amiből valószínűleg nem fog minden megvalósulni, de mint mondta, ha csak a 76 százaléka megvalósulna, mint történt az a tavalyi beruházási tervek esetében, azzal már elégedett lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában