Figyelem!

2024.01.15. 09:03

Folytatódik a kutyachipelési kampány 2024-ben is

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A kutyák ingyenes mikrochipelési akciója idén is folytatódik – tájékoztat a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. A nagyváradi önkormányzat által indított kampány keretében tavaly október és december között körülbelül 300 kutyát chipeltek a két partner állatorvosi rendelőben. Az eljárás gyors, egyszerű és nagyon pici fájdalommal jár. A mikrochipet egy tű segítségével a kutya bőre alá juttatják, a lapockák közé. Ezt követően a mikrochip egyedi kódjához tartozó azonosító adatok bekerülnek a gazdával rendelkező kutyák adatbázisába (RECS). Végezetül ezt a matricára írt kódot a kutya egészségügyi könyvébe is beragasztják. Az önkormányzat közleményében emlékeztet, hogy idén ingyenes sterilizálási akciót is fognak szervezni, de az eljáráson csak a chipelt kutyák eshetnek át.

A mikrochipelési kampány keretében tájékoztatják a gazdákat az eljárás fontosságáról és hasznáról, valamint a kutyatartással járó egyéb kötelezettségekről is, mint például az ebek időszakos beoltása stb. Egyébként a chipelésre a törvény is kötelezi a gazdákat: a 2001/155. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a Románia területén lévő, három hónaposnál idősebb kutyákat kötelező mikrochipeltetni. A jogszabályi rendelkezés be nem tartása szabálysértésnek minősül, és 5000 lejtől 10 000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható. Továbbá a nem regisztrált kutyák kóborkutyáknak fognak minősülni, nem kaphatnak veszettség elleni oltást, és az érvényben levő jogszabályok szerint kezelik majd őket. A mikrochipel rendelkező, de nem regisztrált kutyát csak akkor regisztrálják, ha a chip érvényes, ellenkező esetben újrachipelik a négylábút. A veszettség ellen oltott, mikrochippel nem rendelkező és nem regisztrált kutyákat az éves újraoltás előtt azonosítani és regisztrálni kell. 2024 március 15-től tilos lesz a nem regisztrált kutyák veszettség elleni oltása. Újszülött kutyákat a fialást követő legfeljebb 90 napon belül mikrochippel kell ellátni és regisztrálni kell, mielőtt eladják, adományozzák vagy közterületre kiviszik őket. Az állatkereskedésből vagy kennelből vásárolt kutyáknak már az eladáskor kell legyen chipje, egészségügyi könyve és regisztrálva kell legyen. A tulajdonosváltást, fialást, eladást, adományozást, eltűnést, lopást vagy az állat elpusztulását be kell vezetni a gazdával rendelkező kutyák adatbázisába (RECS). A tulajdonos köteles minden ilyen eseményről értesíteni az állatorvost.

Az ingyenes chippelés a polgármesteri hivatallal szerződésben álló két állatorvos rendelőjében zajlik. Fontos tudni, hogy a Sebes-Körös jobb partján élő kutyatulajdonosok Benyovszki Sándor rendelőjében (Molidului utca 58. szám), míg a folyó bal partján élők dr. Daiana Năşcan állatorvos rendelőjében (Premiere Vet Health, W. Shakespeare utca 11B szám) végeztethetik el ezt a műveletet. Dr. Daiana Năşcanhoz hétfőtől péntekig 10–19 óra között, szombatonként 10–13 óra között, Benyovszki Sándorhoz pedig hétfőtől péntekig 8–12 és 17–18 óra között, szombatonként 9–11 óra között vihetik el chipelni a kutyáikat. További információ a kampányról a városháza honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában