Betlehemes

2024.01.14. 21:22

Folytatódik a hagyományőrzés Biharszentjánoson

Bartis-Geszti Ivett magyartanár
A betlehemezés hagyományát őrizik és ápolják a biharszentjánosi Lónyay Tivadar Általános Iskola felső tagozatos diákjai. A csapat november óta nagyon lelkesen készült, hogy bemutathassa a betlehemi történetet, Jézus születését és annak körülményeit.

A betlehemes játék része a SzékelyKapuk – ZöldKapuk pályázati programnak, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány támogat. Elsősorban magyarországi és határon túli iskolákat szólítanak meg, céljuk a népművészeti hagyományok, a közösségi kultúra és a társadalomépítő tevékenységek elősegítése, támogatása. Erre a felhívásra jelentkezett immár második alkalommal a biharszentjánosi Betlehemi csillagok csapat.

A diákok először december 14-én álltak közönség elé, a helyi vas- és szerszámkereskedés (Geologix) dolgozóit és vásárlóit örvendeztették meg adventi énekléssel és betlehemi jelenetek előadásával. Később a szentjánosi katolikus templomot töltötte be a gyerekek csilingelő hangja, ahol már a betlehemes teljes egészét bemutathatták a gyülekezetnek. A következő hetekben folytatódott a szolgálat, karácsonyi énekekkel és pásztorjátékkal lepték meg a helyieket: ellátogattak az Ica ABC-be, a gyógyszertárba és az óvodába is. Ezt követően felléptek az iskola pedagógusai és alsó tagozatos diákjai előtt, akik vastapssal jutalmazták a befektetett munkát. A sor a baptista, majd a református gyülekezet előtti játékkal folytatódott, ahol a közösségekkel együtt imádkozhattak, és emlékezhettek a karácsony legnagyobb csodájára: Jézus születésére. Az isteni szeretet igazi kifejeződése volt mindez, mely átjárja a szíveket, feltölti a lelkeket. Ezt a fontos üzenetet hirdette a kis csapat egész decemberben.

Mindenhol nagy örömmel és szeretettel fogadták a Betlehemi csillagokat, idén is sikerrel zárult a kezdeményezés. Bízunk abban, hogy ezen hagyomány tovább folytatódik majd a községben, valamint a sok pozitív visszajelzés és a gyermekek kitartó munkája meghozza majd gyümölcsét a projekt értékelése során is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában