Beruházások

2024.01.22. 17:18

Fejlődőben a nagyváradi egészségügyi rendszer

Több mint 19 millió eurónyi befektetés történt tavaly a nagyváradi egészségügyi rendszerbe, hangzott el a váradi megyei kórházban tartott hétfői sajtótájékoztatón.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi egészségügyi rendszerbe a tavaly 19,1 millió eurót fektettek be, ebből az összegből 12,5 millió euró uniós támogatás volt, 3,6 millió euró a kórház költségvetéséből származott, 3 millió euró pedig az egészségügyi minisztériumtól érkezett, mondta hétfőn a megyei kórházban tartott sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Florin Birta és dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere felsorolták a tavaly befejezett nagyszabású beruházásokat. 

Forrás: PMO

A Dózsa György utcai I. épület külső felújítására tavaly 2,4 millió eurót költöttek, a teljes költségvetés 8,7 millió euró volt, és ez a munkálat be is fejeződött. Ahhoz, hogy ezt a projektet le lehessen zárni, belső felújításokra is szükség volt, és ezt a 6,6 millió eurós munkálatot a kórház saját költségvetéséből állták. A másik nagy beruházás a Corneliu Coposu utcai II. kórházépület energetikai rehabilitációjára irányuló felújítási munkálat volt. Annál az épületnél a belső munkálatokat nem tudták elvégezni, mert nem találtak kivitelezőt, ezért azzal a projekttel a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban fognak pályázni. A polgármester említést tett a 7,3 millió euró összköltségvetésű egészségügyi stratégiai projektről, melyet az elmúlt hetekben zártak le, és amelynek keretében többek között a megye összes kórházát összekötő telemedicina rendszert is kiépítettek. A járóbeteg-rendelő is épül a megyei kórháznál, a 13 millió eurós beruházás során elvégezték azokat a munkálatokat, amelyekre uniós támogatást lehetett lehívni, a fennmaradó munkálatokat a város költségvetéséből fedezik. A tavaly kezdték el a megyei kórház parkolójának az építését is, az 516 férőhelyes létesítmény megvalósítása mintegy 9 millió euróba fog kerülni. Szintén a tavaly kezdődött meg az intenzív osztály bővítése, az újszülöttellátás képzési központjának létrehozása stb. Gheorghe Carp a különböző nagy értékű eszközbeszerzésről tett említést, melyek közül a legnagyobb tétel a két angiográfiás berendezés megvásárlása volt. A menedzser örömét fejezte ki, amiért voltak szponzorok is, akik segítették a kórházat abban, hogy különböző modern gyógyászati eszközöket és berendezéseket szerezzenek be. Ezek közé a szponzorok közé tartozik többek között a Holcim Romania, a Pfizer Romania és a Hidroelectrica vállalat is.

A sajtótájékoztató második részében a polgármester és az igazgató végig is vezette az újságírókat a megyei kórházban azokon az osztályokon, ahol beruházások történtek 2023-ban. Az első ilyen helyszín a tüdőgyógyászati osztály volt. Itt, mint a kórház többi osztályán, a kórtermek két vagy négy ágyasak, és olyan elektromos és orvosi gázberendezésekkel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy szükség esetén intenzív osztályú helyszínekké alakítsák át a kórtermeket. Másrészt a kórtermek új, tágasabb mosdókkal is rendelkeznek. Az intervenciós kardiológiai osztályon bemutattak egy mobil angiográfot, amelyet a beteg ágyához is el lehet vinni. Az intervenciós neuroradiológiai osztályt dr. Dan Mihoc és dr. Alin Blaga, az idegsebészeti szekció vezetője mutatta be, akik elmagyarázták, hogy milyen beavatkozásokat végeznek a CT-angiográfiás és a biplán angiográfiás berendezéssel, mely utóbbi egyedülálló Romániában. Elhangzott, hogy ezen az osztályon más megyéből érkező betegeket is kezelnek.

Gheorghe Carp megemlítette, hogy tavaly év végén az épülethez hozzászereltek egy tűzlépcsőt, hogy tűz esetén evakuálni lehessen a személyzetet és a kórházat, aminek köszönhetően az intézmény megkapta a tűzvédelmi tanúsítványt a katasztrófavédelemtől. Ez a beruházás 1,1 millió euróba került és szintén a kórház költségvetéséből valósult meg.

A látogatás végén az újságírók a kórház mellett épülő parkolóház és poliklinika munkálatairól kaptak tájékoztatást a kivitelező Selina cég projektvezetőjétől, Bereczki Tibor mérnöktől. Elhangzott, hogy lefúrták a több mint 300 cölöpöt, amelyeken a két épület alapjai nyugszanak, a jövő héten megkezdődik a cölöpök lehorgonyzása, valamint az esetleges földcsuszamlások elleni védelemmel kapcsolatos munkálatok. A parkolóval és az új poliklinikával kapcsolatban a polgármester jelezte, hogy a beruházások befejezésének határideje jövő év márciusa és áprilisa, de a kivitelező megpróbál még az idén végezni velük. „A nagyváradi megyei kórház lesz az egyetlen az országban, amelynek nemcsak helikopterleszállója, hanem saját parkolóháza is lesz” – mondta végül Gheorghe Carp.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában