Értékelés

2024.01.30. 16:27

Elismerően értékelte az adócsaláselleni ügyosztály munkáját az ANAF Bihar megyei vezetője

Ioan Mihaiu, a Bihar megyei közpénzügyi igazgatóság vezetője tartott éves beszámolót a prefektúrai kollégium január havi gyűlésén kedd délelőtt a megyeháza dísztermében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Azzal kezdte a beszámolóját Ioan Mihaiu, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság (ANAF) vezetője, hogy Bihar megyében 45 ezer cég van bejegyezve, de ezek közül csupán körülbelül 17 ezer működik aktívan. Egyéni vállalkozó pedig 33 ezer van papíron, közülük azonban csak 12 ezer fejt ki tényleges tevékenységet.
Az adóbehajtás rangsorában Bihar a tizedik helyen tanyázik, az első természetesen a főváros, illetve Ilfov megye, ahol havonta 40 milliárd lej folyik be adó formájában a költségvetésbe, ami az országos bevételnek a felét teszi ki. 2013 óta egyébként hét regionális adókörzetre van osztva Románia, és ha a központokat nem vesszük számításba, akkor Bihar megye az éllovas adóbeszedő. 2022-ben 1 milliárd euró, 2023-ban 1,15 milliárd euró értékű adóbevételt értek el megyénkben, és ha ehhez még hozzávesszük a nagyvállalatok által termelt és egyéb adóforrásokat, akkor Bihar 6,7 milliárd euróval gyarapította az államháztartást a tavaly, magyarázta Ioan Mihaiu. Külön kiemelte, hogy az évi átlagos bevétel növekedő tendenciát mutat, hiszen miközben 2013-ban 500 millió eurót inkasszált az adóhatóság, addig 2023-ban a már említett 1,15 milliárdot, ami egy évtized alatt több mint 9 százalékos bővülés.
Arról is beszélt az igazgató, hogy az úgynevezett Virtuális Privát Térben (SPV) hatékonyan tudnak online kommunikálni a cégekkel és az engedéllyel rendelkező egyéni vállalkozókkal. Ily módon az elmúlt évben körülbelül 6400 személyt mentesítettek az alól, hogy megtegyen összesen 12.800 utat különféle engedélyek beszerzése vagy dokumentumok benyújtása érdekében. Van egy másik informatikai program is, ezen keresztül az önkormányatokkal és más állami intézményekkel tartják a kapcsolatot. Bár ennek használata kötelező, a százegy Bihar megyei közigazgatási egység közül több mint tíz még mindig nem teszi ezt, és ezáltal arra kényszeríti a lakosait, hogy személyesen felmenjenek Nagyváradra az ügyeiket elintézni. „Mi egyelőre még megértőek vagyunk ezekkel a polgármesteri hivatalokkal, de a mi türelmünk sem végtelen” – közölte Mihaiu.
Arra is kitért az igazgató, hogy az e-számlázásban szerinte a rendszer túlterheltség miatti időnkénti lefagyása jelenti a legnagyobb problémát, „mert mindenki délután 2 és 3 óra közt akarja rendezni a dolgait”. Megjegyezte, hogy 2023 volt az első év, amikor több adót szedtek be, mint ahány adóbevallást kaptak. Ez úgy lehetséges, hogy a legpontosabb adatbázisa Romániában az adóhatóságnak van, és ezért könnyen tudnak kényszervégrehajtásokat eszközölni, illetve lehetőséget biztosítani a tartozóknak a részletkifizetésekre.
Ioan Mihaiu ezután elismerően értékelte az adócsaláselleni ügyosztály munkáját, mely az utóbbi időben az online kereskedelemre fókuszált. Bírálta viszont a szépségipari dolgozókat és a magánórákat adó tanárokat. Azt mondta: a korábban említett 12 ezer egyéni vállalkozó közül körülbelül 1400–1500-re tehető a fodrászoknak, manikűrösöknek és pedikűrösöknek a száma. Egy átlagos szombaton, csupán ha egyetlen vendégük lenne, aki esküvőre megy este, csak ettől az egytől legalább 1000 lejt inkasszálnak, mégis az adóbevallásuk alapján átlagosan csupán 350 lej a havi nyereségük. A 7000 Bihar megyei pedagógus közül pedig bevallottan csak körülbelül 80 ad magánórát, akik ráadásul azt állítják, hogy havonta csupán körülbelül 800 lejre tesznek szert, holott Mihaiu szerint csak egy gyermektől legalább 100 lejt kérnek egy óráért, egy-egy csoportos foglalkozásért pedig minimum 500 lejt kapnak. „Mi nem haragszunk rájuk ezért, csak egy kicsit sértve érezzük magunkat, mert hülyének néznek minket” – fogalmazott Mihaiu, aki viszont dicsérte az orvosokat és az informatikusok példamutató adómoráljuk miatt.
A rendezvény utolsó perceiben Fándly Marius, az adóhivattal helyettes vezetője ismertette az adóügyi változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában