Sajtódíj

2024.01.13. 15:06

Elismeréseket vehettek át lapunk munkatársai

A Bihar megyei magyar sajtó számára ikonikus épületben, az egykori sajtókollégium megalapításának helyszínén adták át péntek este az RMDSZ Bihar megyei szervezete által odaítélt sajtódíjakat. Az ünnepségen köszöntötték a 80. életévét betöltő Dérer Ferencet, lapunk egykori munkatársát.

Fotó:

János Piroska

A felújított nagyvárad-velencei művelődési házban megszervezett díjátadó részét képezte a Magyar Kultúra Hete programsorozatnak, azon belül is a Váradvelencére fókuszáló kulturális hétvégének. Mint azt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke felszólalásában elmondta, olyan rendezvénysorozattal szerették volna ismét átadni a közösségnek a felújított művelődési házat, amely valamilyen szinten kötődik az épülethez. Így az egykori sajtókollégium működési helyszínét választották az elmúlt két év sajtódíjainak átadására pénteken, szombat este ugyanakkor a holokauszt 80. évfordulója kapcsán a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművésze, Edelényi Vivien előadásával emlékeztek az egykori váradvelencei zsidó közösségre. „A művelődési házban számos színházi előadást tartottak, a Hajdu Géza által vezetett Kortárs Színpad is fellépett ebben a térben, ezért is méltó helye továbbra is a színházi előadásoknak” – jegyezte meg Szabó Ödön, hozzátéve: vasárnap nótaest helyszíne lesz az épület, szintén a korábbi hasonló eseményeket idézve.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is három kategóriában osztottak ki díjakat: a Fehér Dezső-életműdíjat, a Bokor Andrásról elnevezett szakmai díjat, illetve az Iványi Ödön nevét viselő ifjúsági díjat, melyet pályakezdő, illetve fiatal sajtómunkásnak ítélnek oda. Az elmúlt két év díjait ezúttal a vidéki, időszakosan megjelenő sajtótermékek meghatározó személyiségei, illetve a sajtó „láthatatlan” területén dolgozók – a kamera mögötti személy, korrektor, fotóriporter – között osztották ki.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezete által odaítélt 2022-es Iványi Ödön ifjúsági díjat Medvéssy Szabolcs operatőr, vágó kapta. Medvéssy Szabolcs 2016 őszétől az Ér hangja Médiacsoport munkatársa, 2018 őszétől az Erdély Tv Bihar megyei tudósítóinak egyik tagja. „Hatalmas lelkesedéssel, szívvel-lélekkel foglalkozik második éve a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum médiaszakos diákjaival, akiknek heti rendszerességgel igyekszik átadni a médiatartalmak gyártásával kapcsolatos információkat” – méltatta a díjazottat Aszalós Tímea, az Ér hangja Egyesület elnöke. A 2023-as Iványi Ödön ifjúsági díjat Kovács István kapta, aki 2017 óta a nagyszalontai Zilahy Lajos Művelődési Ház igazgatója, 2018-tól a heti két alkalommal megjelenő Szalontai Napló riportere, majd 2020-tól főszerkesztője a lapnak. „Kovács István egy problémamegoldó ember, mindennapi munkája során mint kultúrház-igazgató, rendezvényszervező, tanár, településvezető vagy újságíró, rendre ütközik megoldásra váró kihívásokkal, mindez azonban nem jelent számára bevehetetlen akadályt” – hangzott el többek között a díjazott laudációjában, melyet Szabó Ödön olvasott fel.

A 2022-es Bokor András szakmai díjat lapunk fotóriportere, Alexandru Nițescu kapta, munkásságát Tököli Magdolna, a Bihari Napló főszerkesztő-helyettese méltatta. Mint elhangzott, munkatársunk fotózás iránti szenvedélye még a középiskolából eredeztethető, amikor a 16. születésnapjára megkapta ajándékba az első fényképezőgépét. 1986 és 1990 között korrektorként, illetve fotóriporterként dolgozott a Crișana napilapnál, 1990-től szintén fotóriporterként a Gazeta de Vest, a Noua Gazeta de Vest, illetve az Erdélyi Napló munkatársa volt. „1997-ben vált a Bihari Napló szerkesztőségének tagjává, melynek csapatát mind a mai napig erősíti. (…) Alexandru Nițescu két alkalommal kapta meg a MÚRE díját, most pedig a Bihar megyei RMDSZ által odaítélt, Bokor Andrásról elnevezett szakmai díjat. A sajtószakmában eltöltött harmincnyolc évet jutalmazza ez az elismerés. Ennyi idő alatt nagyot változott a város, és maga a sajtó is. Tapasztaljuk ezt mindannyian, fotós kollégánk is. Minden más mellett hatalmasat fejlődött a fotózás technológiája is, azonban mindez mit sem érne, ha nem társulna mellé a fotóriporter éles szeme, amellyel meglátja a témát, a szépet, a megörökítésre érdemeset. Azt kívánjuk Alexandru Nițescunak, hogy még sok ilyen pillanat részeseivé tegyen bennünket, és szívből gratulálunk a megérdemelt elismeréshez” – hangzott el a méltatás során.

A 2023-as Bokor András-díjat Hasas János, Rév alpolgármestere kapta, aki – mint a Meleg Vilmos által elmondott laudációban többek között elhangzott – 2003 óta a Pro Rév Egyesület elnöke, a negyedévenként megjelenő Révi Magazin újság alapítója és főszerkesztője. Dérer Ferenc biztatására lett a Sebes-Körös menti térség tudósítója. Írásai először a Bihari Napló Megyejáró rovatában, majd a román sajtóban is megjelentek, több helytörténeti könyv társszerzője, illetve kiadója.

A 2022-es Fehér Dezső életműdíjat Megyesi Antónia, a Bihari Napló egykori korrektora, olvasószerkesztője, szerkesztőségi titkára kapta, aki később a Várad folyóiratnál töltötte be ugyanezeket a munkaköröket, ezzel párhuzamosan az Erdélyi Riport hetilap kéziratainak gondozója, 2013–2020 között a Biharország havilap, 2019 óta pedig a Harangszó olvasószerkesztője. „Hosszú lenne felsorolni a könyvek címeit, amelyeknek szövegeit gondozta. Egy olyan világban őrködik kérlelhetetlenül a helyesírás felett, ahol azt tapasztaljuk magunk körül, hogy egyre kevesebbek számára fontos helyesen írni magyarul” – hangzott el a Szűcs László által fogalmazott laudációban.

A 2023-as Fehér Dezső-életműdíjat Szőke Ferenc kapta, aki – mint elhangzott – Margitta kulturális életének és sajtójának meghatározó egyénisége, 2002-ben alapító elnöke a Horváth János Társaságnak. „Újságírás terén is ő képviseli városunk írott kultúráját. A rendszerváltás után alkalmilag küldött tudósításokat a Bihari Naplóba, majd 2006-tól az akkori főszerkesztő-helyettes, Dérer Ferenc kérésére állandó riportere lett a lapnak. 2009-ben alapító riportere volt a Biharország heti-, később havilapnak. Egy személyben főszerkesztője, tördelője és fotósa a Margitta és Vidéke városi havilapnak” – hangzott el többek között a Szűcs László által felolvasott laudációban.

Fotó: Alexandru Nițescu                                                                                                                                            

Mint Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Szervezetének (MÚRE) elnöke elmondta, a sajtódíjak január 12-i átadásának egy különleges apropója is van, ugyanis január 13-án töltötte be 80. életévét Dérer Ferenc, a 34 évvel ezelőtt megszületett Bihari Napló első főszerkesztője, később rovatvezetője, főszerkesztő-helyettese. Dérer Ferenc lapunk Megyejáró rovatának alapító-szerkesztője. „Ettől az időtől jelentek meg immár rendszeresen a vidéki terepen, különösen az Érmelléken otthonosan mozgó Dérer Ferenc faluriportjai a sok száz kisebb napi anyag mellett, olykor társszerzőkkel. Rendkívül érdekes forrásanyag rejlik ezekben az írásokban, melyek közül néhány terjedelmesebb 1996–2000 között a Bihari Napló Kalendáriumaiban is megjelent, majd jóval később a Bihari Naplók című riportkönyvben. A megyei anyagok rendszeres publikálása később, immár aktív nyugdíjasként a Biharország havilapban folytatódott” – hangzott el a Szűcs László által felolvasott méltatásban, melyből az is kiderült: előkészületben van az ünnepelt egy újabb könyve, amelyben a tragikusan korán elvesztett Balázsi József, Érsemjén egykori polgármestere, a bihari vidék egyik fontos alakjának életpályáját örökíti meg.

A 80. életévét betöltött Dérer Ferenc a MÚRE jubileumi emlékoklevelét vehette át, amelyet első alkalommal osztottak ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában