Büdzsé

2024.01.31. 16:41

Elfogadta a közgyűlés Bihar megye költségvetését

Egy félórát tartott szerda délután a Bihar megyei önkormányzati képviselő-testület január havi rendes közgyűlése a megyeháza dísztermében. A napirendi pontok közt szereplő valamennyi határozati javaslat viták nélkül átment, köztük a megye költségvetés-tervezete is.

Ciucur Losonczi Antonius

Mint portálunk korábban beszámolt róla, a Bihar Megyei Tanács 2024-re tervezett költségvetése 2,5 milliárd lej, gyakorlatilag közel egymilliárd lejjel nagyobb, mint a tavalyra előirányzott 1,6 milliárd lejes büdzsé, amelyből egyébként 1,2 milliárd lejt sikerült megvalósítani. Az összeg túlnyomó többségét a különböző uniós pénzalapoktól és programoktól akarja lehívni a megyei tanács. Az idei költségvetés 110 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi tervezett büdzsé, és a különbség óriási, ha a korábbi évekkel hasonlítjuk össze, hiszen 2022-ben mindössze 477 millió lej, 2021-ben pedig 453,8 millió lej volt a megye költségvetése. A büdzsének mindössze 16,4 százalékát teszik ki a működési költségek, a pénz több mint nyolcvan százalékát fejlesztésekre fordítják majd. A bérekre, illetve az intézmény működésére szánt összeg 417,5 millió lej, ami 80 millió lejjel több, mint volt 2023-ban. A fennmaradó 2,132 milliárd lejt, a teljes költségvetés 83,6 százalékát pedig beruházásokra akarja fordítani a megyei tanács. Összehasonlításképpen: 2019-ben még ellenkező volt az arány, azaz a költségvetés 74 százaléka ment működési költségekre, és 26 százaléka fejlesztésekre, de az évek során ez fokozatosan megfordult és tavaly is már a költségvetés 77 százalékát beruházásokra költötték. Hogy a Bihar Megyei Tanács ilyen megaköltségvetéssel gazdálkodhat, abban alapvető szerep jut az Európai Uniónak, ugyanis az idei tervezett 2,1 milliárdos fejlesztési költségvetés 83,7 százalékát, 1,7 milliárd lejt Brüsszeltől kívánja lehívni az önkormányzat, és saját forrásból mindössze 5,2 millió lejt akar fejlesztésekre szánni. 97 millió lejt tennének ki a kölcsönökből származó fejlesztési összegek és 244,7 millió lej a helyi költségvetésekből származna. Ugyanakkor az önkormányzat az idén 152,3 millió lejt tervez bérekre elkölteni. Ebből az összegből 15 millió lejt tesz ki a tanács saját szakapparátusának bérköltsége, 89,6 millió lejt a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságnál (DGASPC) dolgozók fizetése, és 46,7 millió lejt a kulturális intézmények alkalmazottainak havi illetménye.

Egy másik határozati javaslatnak az volt a tárgya, hogy a megyei tanács együttműködési megállapodást kössön a prefektúrával, a közegészségügyi igazgatósággal (DSP) és az egészségbiztosítási pénztárral annak érdekében, hogy Bihar megyében mindenhol hozzáférhesssen a lakosság az egészségügyi alapellátáshoz a családorvosi rendelőkön keresztül. Az ülésvezető Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke ezt azzal indokolta, hogy még vannak olyan települések, különösen a Belényesi-medencében, ahol nincs se háziorvos, se orvosi rendelő, egyáltalán semmilyen, megfelelően felszerelt egészségügyi intézmény. A projekt megvalósulása esetén azonban két éven belül megoldanák ezt a problémát – ígérte Mălan.

A testület jóváhagyta azt is, hogy társulási szerződést írjon alá a megyei tanács az Érábrányi Polgármesteri Hivatallal annak érdekében, hogy bővítsék a gázhálózatot a községhez tartozó Lüki és Újlüki falvakban. Ugyanakkor átmentek azok az előterjesztések is, melyek szerint a kisajátítási folyosókban területek átkerülnek a község tulajdonából a megye birtokába azért, hogy fejleszteni lehessen a víziközmű és használtvíz-infrastruktúrát Fugyivásárhelyen és Kiskopácson. Módosítottak egy korábban már elfogadott határozatot azért, hogy amennyiben a megye sikerrel pályázik határon átnyúló európai uniós pénzforrásokra a nagyváradi multifunkcionális kulturális központ építésére, akkor az elnyert összeggel kevesebb legyen az erre önerőből elkülönített keret.

Eldőlt továbbá az is, hogy a Bihar Megyei Tanács idén három községi út korszerűsítését társfinanszírozza a Bihar megyei falvak fejlesztése, illetve a köztük levő kapcsolat erősítése elnevezésű program keretében. Hat önkormányzat nyújtott be erre pályázatot, s végül az erre illetékes bizottság hármat kiáltott ki nyertesnek. A tervezett beruházások a következők: Fugyivásárhelyen a Fugyi és Köröskisújfalu közti 44. számú községi út felújítása (a megyei tanács 1,6 millió lejjel járul hozzá a bruttó 2,3 millió lejes költséghez); Oláhszentmiklóson utcák modernizálása, valamint a Rojt és Mácsapuszta közti 77. számú községi út kétsávosra való bővítése, illetve a vízelvezetés biztosítása (a megyei tanács 2 millió lejjel járul hozzá a bruttó 3,1 millió lejes költséghez); Madarászon a 94. számú és 94A Jánosda jelű községi út korszerűsítése (a megyei tanács 700 ezer lejjel járul hozzá a bruttó 1,1 millió lejes költséghez).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában