Áremelkedések

2024.01.18. 16:44

Elégedetlenkednek az árusok a nagyváradi Rogériuszi piacon

Az új év áremelkedéssel kezdődött a nagyváradi Rogériuszi piac árusai számára. Itt egy fél asztal havi 300 lejbe kerül, az üzlethelyiségeket négyzetméterenként 265 lejért lehet bérelni, míg a tejcsarnokban havi 1600 lejért bérelhető egy 12 négyzetméteres terület. Az árusok szerint ezek a bérleti díjak nem fenntarthatók.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Elégedetlenek a nagyváradi Rogériuszi piac árusai, különösen azok, akik üzlethelyiségeket bérelnek ott, ugyanis a bérleti díj évről évre nő, miközben a forgalom évről évre csökken, ugyanis a vásárlók egyre inkább a bevásárlóközpontokat preferálják. Az elégedetlen árusok közül volt, aki laptársunkhoz, a Jurnal Bihorean szerkesztőségéhez fordult panasszal. Monica Florentina azt írta a lapnak, hogy egy 11 négyzetméteres üzlethelyiségért 3200 lejt fizet havonta, ez nagyobb összeg, mint amennyit a 65 négyzetméteres lakásáért fizet bérleti díjként. Hozzátette, hogy a piacot üzemeltető Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) évente mintegy 300 lejjel megemeli a bérleti díjakat az inflációra hivatkozva. „Embertelen, amit velünk művelnek. Tekintettel arra, hogy a piacot európai forrásokból építették fel, a bérleti díjnak jelképesnek kellene lennie. Senki nem vesz figyelembe minket. Gúnyt űznek belőlünk, ahelyett, hogy segítenének minket túlélni ebben az országban, ami tele van adókkal és illetékekkel!” – fogalmazott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Csütörtökön délelőtt mi is kimentünk a Rogériuszi piacra, hogy beszéljünk a kereskedőkkel, de eleinte minden megszólított árus elutasította azt, hogy az újságnak nyilatkozzon, mert „félünk Andricától, mert nagyon bosszuálló”, jellemezte az egyik árus Liviu Andricát, az ADP vezérigazgatóját. Majd amikor egyikük mégis elkezdett beszélni, azt követően legalább féltucatnyian álltak körül és ontották a panaszokat, de mindenki kikötötte, hogy kizárólag név nélkül idézhetjük szavaikat, és az árusító helyeikről se készítsünk fotókat. Egyikük, egy középkorú hölgy elmondta, hogy évről évre legalább 10–12 százalékkal emelik a bérleti díjakat, és ma már ott tartanak, hogy a piacon drágább üzlethelyiséget bérelni, mint a Lotus bevásárlóközpontban. „Ez így nem mehet tovább!” – mondta. Azt is elpanaszolták, hogy minden évben éppen januárban emelik a bérleti díjakat az inflációra hivatkozva, vagyis abban az időszakban, amikor a legkisebb a forgalom a piacon. „Nézzenek szét, nem jönnek a kliensek, egész délelőtt üres az üzlet” – tette hozzá az idősebb hölgy, és valóban, ottlétünk ideje alatt egy-két érdeklődőt láttunk csupán a ruharészlegen. „Eladunk egy-két darabot, miközben én több mint 11 ezer lejt fizetek havonta két helyiségre, melyek együttvéve 45 négyzetmétert tesznek ki. Ez nagyon sok, sokkal drágább, mint a Lotusban” – fogalmazott az árus. Ha pedig a bérleti díjak így maradnak, akkor „szépen sorban csődbe megyünk. Mi már otthonról hordjuk a pénzt, meg kölcsönt kérünk, hogy fenntarthassuk az üzletet. Én harminc éve vagyok a piacon, van még pár évem a nyugdíjig, hova menjek? Engem már nem vesz fel senki dolgozni. Gondoltam, még négy-öt évet lehúzok itt nyugdíjig, de én ezt már az év végéig sem fogom bírni” – tette hozzá a hölgy.

Az árusok jelenleg tehát több mint 50 eurót fizetnek négyzetméterenként, de szerintük a 30 euró/négyzetméter lenne az az ár, amit még méltányosnak lehetne tekinteni. Hogy érzékeltessék, mennyire rossz a helyzet, egy másik árus, szintén egy középkorú hölgy kiemelte, hogy két napja egészségi problémákkal küzd, de be kell jönnie, kinyitni az üzletet azért, hogy a hó végén ki tudja fizetni a bérleti díjat. Egy másik árus, ezúttal egy férfi azt nehezményezte, hogy a szerződések úgy vannak megkötve, hogy az ADP bármikor önhatalmúlag felbonthatja azt, ami teljesen kiszolgáltatottá teszi a piacon dolgozó forgalmazókat. Egy fiatalabb árus arra hívta fel a figyelmet, hogy a vásárlók azért sem jönnek már annyian a piacra, mert nincs hol parkoljanak ingyen legalább fél óráig, miközben például a Lotus bevásárlóközpontnál nem kell fizetni a parkolásért. A férfi megemlítette, hogy az építkezések során azt ígérték az árusoknak, hogy számukra lesz fenntartott parkolóhely is, de ez is csak ígéret maradt, így az árusoknak a parkolásért is fizetni kell. Ráadásul a helyi rendőrség is vadássza a piac környékén parkolókat, és azonnal büntetik az autósokat, amint túllépik a kifizetett parkolási időt, ami szintén oda vezet, hogy egyre kevesebben jönnek ide vásárolni. A férfi azt mondta, hogy még ezekben az év eleji hónapokban, amikor az árusoknak rosszabbul megy az üzlet, akkor sem segíti őket az ADP. „Semmi nem indokolja azt, hogy évről évre így megemeljék a bérleti díjunkat, mert nem teremtettek számunkra jobb körülményeket” – fogalmazott egy másik panaszos. A fiatalabb hölgy azt mondta, hogy méltatlan az ADP részéről az az érv, hogy akinek nem tetszik itt, az elmehet, mert azok, akik húsz-harminc éve itt vannak, már nem akarnak elmenni, a klientúrát ők építették ki, ők befektettek ide. Megtudtuk azt is, hogy az árusok már többször is petíciót nyújtottak be az ADP-hez, de mindannyiszor azt a választ kapták, hogy a bérleti díjakat nem lehet módosítani, mert azt a Nagyváradi Helyi Tanács fogadta el. Kérdésünkre válaszolva az árusok elmondták, hogy a bérleti díjak növelésére hivatkozva ők nem emelhetik az általuk forgalmazott termékek árát, mert a vásárlók amúgy is évről évre egyre kevesebben vannak, és félő, hogy ha árat emelnek, akkor ezeket is elveszítik.

Fotó: Alexandru Nițescu

A zöldség-gyümölcs részlegen nem annyira kétségbeesettek az árusok, mint az üzlethelyiségekben, mindenesetre őket is negatívan érinti a folyamatos áremelés. Az egyik gyümölcsárus arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly háromszor emelte az ADP a bérleti díjakat, tavaly januárban még 220 lej, decemberben pedig már 300 lej volt egy fél asztal bérleti díja, míg egy egész asztal bérlése 600 lejbe kerül havonta. A gyümölcsárus szintén azt mondta, hogy nem ez a megfelelő időpont a bérleti díjak emelésére. „Az emeléseket a gazdaságilag jobb időszakokban kellene bevezetni. Egész Európában vannak problémák, de drágítások csak nálunk vannak” – fogalmazott. Hozzátette, hogy ez az a végső összeg, amit még ki tud fizetni az asztalért, ha ennél több lesz, akkor már nem fogja megérni továbbra is a Rogériuszi piacon árulni. Egy másik zöldségárus azt mondta, hogy nagyon gyengén árulnak ahhoz képest, hogy mennyi illetéket és díjat kell fizetni ahhoz, hogy egyáltalán árulhassanak. „Nekünk a tizenkét hónapból hat nagyon gyenge, a másik hat pedig jó közepes. Szerencsére nálunk még nem olyan nagyok a díjak, mint a ruhaárusoknál” – mondta az árus, aki szerint 400 lej elég kellene legyen egy asztalra.

Az ADP az ügyben feltett kérdésekre laptársunknak válaszolva közölte, hogy a Rogériuszi piacon annak megépítése óta csak 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben emelték a bérleti díjakat, és az emelések sosem haladták meg az inflációs rátát. A bérleti díjak emelését a közüzemi költségek, valamint a karbantartási költségek és a bérköltségek növekedése tette szükségessé. Szintén az ADP tájékoztatása szerint a Rogériuszi piacon összesen 760 árusító hely van, beleértve az asztalokat is. Az I. számú bazárban 117 árusító hely, a II. számúban 47 árusító hely és 440 asztal van, és ezek mindegyike el van foglalva. A III. számú bazárban 132 árusító hely van a ruharészlegen, ezek közül 32 nincs elfoglalva, és van 24 hely a tejrészlegen, ezek közül három nincs elfoglalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában