Tárlat

2024.01.23. 10:06

Berettyóújfalui művészek állítottak ki a TEG-ben

Ciucur Losonczi Antonius

A berettyóújfalui Kárpáti Gusztáv Képzőművészeti Kör A csonkatorony árnyékában című kiállítását nyitották meg Nagyváradon a Magyar Kultúra-heti rendezvénysorozat részeként január 22-én, hétfő délután Tibor Ernő Galériában. Az érdeklődőket Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője köszöntötte, örömének adva hangot azért, hogy népes társaság gyűlt össze, hiszen- mint fogalmazott- fontos megmutatnunk azt, hogy „továbbra is magyarul dobog a szívünk”, és valljuk, hogy a kultúránk révén is tovább él a nemzetünk.

Meleg Vilmos színművész, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte, hogy több évtizedes múltra tekint vissza a berettyóújfaluikkal való kapcsolat. A kezdetekben Porkoláb Lajossal, az ottani Nadányi Zoltán Művelődési Központ akkori vezetőjével működött együtt. Azt kívánta, hogy ez a határon átívelő szövetség tovább fejlődjön a jövőben. 

Gavrucza Tibor ny. református esperes, a TEG tiszteletbeli elnöke egy igeverssel járult hozzá a fennkölt hangulathoz.

 

Holló Barna tanár, grafikus, textilművész arról beszélt, hogy Kárpáti Gusztáv egy kiváló festőművész volt, aki annak volt a híve, hogy „a lelkünk mélyéből fakadó, legőszintébb és legtermészetesebb érzésekkel fejezzük ki a képek nyelvén magunkat”. Önképzőkört működtetett Újfaluban, s üdvözlendő, hogy a spontán szerveződött művészcsoport az ő nevét vette fel. Napjainkban pedig Lisztes Éva és Kocsis Csaba éltetik tovább a művelődési központ szellemiségét, teret biztosítva a kör tagjainak is arra, hogy közösen alkossanak, magyarázta Holló Barna.

A vernisszázson fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész. Az időszakos tárlat két hétig tekinthető meg, keddtől-szombatig 10-16 óra között.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában