Imaalkalom

2024.01.18. 15:56

Az evangélikusoknál folytatódott a nagyváradi ökumenikus imahét

A „Szeresd az Urat, a te Istenedet (...) és a felebarátodat, mint magadat!” (Lk 10, 27) mottó jegyében zajlik 2024. január 13–21. között Nagyváradon a Krisztus-hívők egységének imahete. A január 17-i, szerda esti alkalmat az evangélikus-lutheránus egyházközség templomában tartották.

Ciucur Losonczi Antonius

Az evangélikus-lutheránus egyházközség nevében Mátyás Attila lelkész a házigazda örömével üdvözölte a megjelenteket, mindazokat, akik az idén is elmentek a templomba, hogy együtt imádkozzanak, Isten igéjére figyelve lélekben gyarapodjanak. Kiemelten köszöntötte a szolgálattevőket, illetve a három püspököt, Böcskei Lászlót, Bogdán Szabolcs Jánost és Virgil Berceát.

Elmélkedésében Böcskei László római katolikus megyés püspök felidézte, hogy váradi főpásztorként immár tizenöt éve próbál építeni másokkal együtt jövőbe mutató hidakat az imaheti alkalmakon. Hangsúlyozta: minden találkozás egy ünnep, amikor felismerjük egymásban a szépséget, a hit csodálatos gazdagságát és erejét. A találkozás azonban nem csupán egy fizikai állapot, hanem a közeledés különleges megnyilvánulása is, hiszen kiderül, hogy van közös nyelvünk, célunk, témánk, ilyenkor adhatunk és kaphatunk valamit. Megtapasztaljuk, hogy örömmel telik meg a szívünk, és a mai időkben rendkívül fontos ennek a keresése, megélése. Egy jól sikerült találkozásnak ugyanakkor mindig következményei vannak, nyomokat hagy bennünk, fellelkesít és új dolgok felfedezésére tud indítani. De egy találkozás egyúttal kihívást is jelent, mert előfordulhat, hogy nincs párbeszéd és kitárulkozás a felek közt, mert mindenki önmagáért van, bezárkózik a saját szigetébe – magyarázta a megyés püspök.

 

A 2024-es imahét mottója az irgalmas szamaritánus történetére utal, és az egész szentírási részt „kicsomagolva” többfajta találkozásról értesülhetünk. Megtudjuk, hogy egy írástudó próbára akarta tenni Jézust, amiből arra következtethetünk, hogy Jézus a nép között volt. Ugyanakkor az írástudó kíváncsi, zavarba jön, és megbotránkoztatja őt a Jézustól kapott üzenet. Ebben az értelemben két személy találkozásának lehetünk a tanúi, akik közt nincs átjárható út, de akár két hídfő is lehetnének egy folyó partjain, mert ott az igazi találkozásnak az esélye köztük, ha híd épülne. Mi vajon hogyan viszonyulunk Jézus mondanivalójához, meg tudunk-e lepődni az újdonságot hozó tanításán, lesz-e hitélményünk a vele való találkozás során? – kérdezte Böcskei László.

Az együttléten az evangélikus óvoda Szilágyi Ágnes tanárnő által felkészített munkatársai szolgáltak, valamint Gergely Erna szopránénekes és orgonajátékkal Benczédi Hunor kántor.

Az imahét további időpontjai és helyszínei a következők: ma, január 19-én, pénteken 18 órakor – Szent Mihály és Gábriel arkangyalokról nevezett ortodox templom; január 20., szombat, 18 óra – váradréti református templom; január 21., vasárnap 18 óra – Szent Miklós görögkatolikus katedrális. Az idén a perselypénzzel a görögkatolikus Caritas szegénykonyhájának működését lehet anyagilag támogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában