Költözés

2024.01.22. 08:33

A száldobágyi erdőbe kerülhet a nagyváradi állatkert

Már csak idő kérdése, mikor kell elköltöztetni a nagyváradi állatkertet jelenlegi helyéről. Valószínűleg a száldobágyi erdő lesz az új helyszín, mert Szentmárton polgármestere nem akarja, hogy a létesítmény Félixfürdőre kerüljön.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az állatkertnek azért kell elköltöznie, mert annak a helynek a közelében, ahol most van, új labdarúgó stadion épül. Florin Birta polgármester laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak azt mondta, hogy a legnagyobb valószínűséggel a Dózsa György utca végébe, a száldobágyi erdőbe költözik a létesítmény. „Amint biztosak vagyunk abban, hogy a stadion megépül, az állatkertet el kell onnan költöztetni. Tárgyaltunk a szentmártoni elöljárókkal, és nem jutottunk konszenzusra ebben a kérdésben. Ha nem akarják áthelyezni Szentmártonba, akkor nekünk a Dózsa György utca végén van egy több hektárnyi földterületünk az erdőben, ahová az állatkertet át lehet költöztetni. Idén befejezzük az utca aszfaltozását az erdő határáig, és az északi elkerülő út is arra fog haladni, így nem lesz többé probléma a megközelíthetőséggel azon a területen” – mondta Florin Birta. A váradi önkormányzat olyan helyet szeretne választani az állatkertnek, ahol a létesítmény szükség esetén bővíthető, és ahol az állatok számára a lehető legmegfelelőbb természetes élőhely van, ilyen például egy erdő. Mindazonáltal Birta továbbra is kitart amellett, hogy a legjobb megoldás a félixfürdői erdő lenne. „Félixfürdő nagyon jó lenne, mert az egy turisztikai központ, nyáron és télen is tele van emberekkel, oda vasútvillamosok járnak majd. A félixfürdői megoldás az állatkert és az üdülőhely számára is előnyös, mert a fürdőzés vagy a gyógykezelés mellett egy plusz tevékenységi lehetőséget kapnak a látogatók” – érvelt a nagyváradi polgármester. Nem így látja azonban a helyzetet Cristian Laza, Szentmárton polgármestere, aki határozottan elutasítja azt, hogy az állatkertet az üdülőhelyre költöztessék. „Nem tudunk beleegyezni abba, hogy a félixfürdői erdőbe költözzenek. Ott van egy keskeny, kétszáz méter széles erdősáv, amit naponta használnak az emberek sétára és szabadidős tevékenységekre. Emellett ott ugyanolyan szomszédsági problémák lennének, mint most Nagyváradon. Az üdülőhely esetében túl közel lenne a szállodákhoz. Mi Kardó vagy Betfia területét javasoltuk, közel a metropolisz-övezeti körgyűrűhöz” – mondta Laza. Ezt az ajánlatot azonban a nagyváradi polgármester nem fogadja el. „Mint hogy Kardóra vagy Betfiára vigyük, inkább a Dózsa György utca végébe költöztetjük az állatkertet” – fogalmazott Birta, hozzátéve, hogy a beruházás költségei kizárólag a nagyváradi önkormányzatot terhelik, Szentmártonnak nem lenne semmilyen költsége. De ez sem hatja meg Cristian Lazát, aki semmilyen veszteséget nem lát a község számára, ha az állatkert Nagyváradon marad: „akárhol is van az állatkert, mindenki tudja látogatni, ha civilizált körülmények között alakítják ki” – jelezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában