Imahét

2024.01.21. 11:31

A reformátusoknál folytatódott a nagyváradi ökumenikus imahét

A „Szeresd az Urat, a te Istenedet (...) és a felebarátodat, mint magadat!” (Lk 10, 27) mottó jegyében zajlik 2024. január 13–21. között Nagyváradon a Krisztus-hívők egységének imahete. A január 20-i, szombat esti alkalmat a váradréti református egyházközség templomában tartották.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a házigazda lelkipásztor, dr. Pálfi József nevében Herdeán Gyöngyi lelkész köszöntötte, kiemelten a három püspököt, Böcskei Lászlót, Bogdán Szabolcs Jánost és Virgil Berceát.

Ezúttal Olimpiu Todorean görögkatolikus parókus, a Caritas Eparhial szegénykonyhájának igazgatója elmélkedett. Azt tanácsolta: szeressük Istent, és tegyünk erről tanúságot a magunk módján mindig, mindenhol. Jézus példáját követve szeressük a felebarátainkat is, ahogyan az idei imaheti alkalmakon az irgalmas szamaritánus története ezt szemléltette. És hogy ezt a célt sikerrel tudjuk teljesíteni, kérjünk bölcsességet Istentől. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a hajléktalanokhoz és más nélkülözőkhöz hasonlóan mi is kerülhetünk bajba, amikor rászorulhatunk arra, hogy egy jó szamaritánus, akinek tele van a szíve irgalommal, együttérzéssel, gyengédséggel és feltétel nélküli szolgálatkészséggel, segítsen nekünk. Ne is ítélkezzünk, hiszen az egyház nem csak a tökéleteseknek és a szenteknek a közössége, fogalmazott a tisztelendő.

 

A magyar testvéregyházak részéről Szabó Ervin váradolaszi római katolikus plébános, Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkész és Kardos József unitárius tiszteletes, a Messiás-Hívő Zsidó Hitközség képviseletében Nagy Dávid shaliah (apostol) imádkozott. Fellépett a Márkus Zoltán kántor által vezényelt váradréti Sztárai Mihály Énekkar és a református kántorok kórusa (Márkus Zoltán, Jakó Sándor, Orosz Otília, Nagy Judit-Noémi, Brugós Anikó).

Az imahét vasárnap este, a Szent Miklós görögkatolikus katedrálisban ért véget. Az idén a perselypénzzel a Caritas Eparhial szegénykonyhájának működését lehetett anyagilag támogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában