Kirándulás

2023.12.05. 11:35

Szilágyság és Kalotaszeg értékeinek nyomában

A micskei Miskolczy Károly Általános Iskola szervezésében tanulmányútra került sor Szilágyság és Kalotaszeg tájaira a közelmúltban. Az V-VIII. osztályok diákjai a kétnapos program keretében számos, jelenkori érdekesség mellett, történelmi múltunk számos emlékhelyét is felkeresték.

BN-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Útjuk elején az észak-erdélyi autópálya megépített útszakaszait tekinthették meg: Berettyószéplaknál a víztározó feletti viaduktot, Szilágyságban a frissen átadott útszakaszt. Továbbá a már említett régiók néprajzi és történelmi szempontból jeles állomásain időztek: Szilágynagyfaluban a Bánffy kastélynál, a szilágysomlyói Báthori várkastélyánál és ugyanitt Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király emlékművénél. Ellátogattak a Kraszna völgyébe is, többek között Krasznára, ahol a református templom történetét hallgatták meg, kazettás mennyezetét csodálhatták meg régi pompájában, melyhez a bővítés során újakat is készítettek, megőrizve a korok összhangját. Zilahon Ady és Wesselényi fogadta őket, szobraikra megbecsüléssel és tisztelettel tekintettek. Itt Torz Zsófia tanuló szavalatot adott elő Wesselényi tiszteletére. A Zilah melletti római romváros és katonai tábor, Porolissum is mintha őket várta volna a késő őszi időben szemlélődve az Erdély felé tekintő hegygerincen. Nem csak évezredes kaputornyai nyűgözték le a diákokat, de az amfiteátrum 5000 férőhelyes látványa is magáért beszélt. További útjuk Kalotaszentkirályra vezetett, a Felszeg Gyöngye Néptáncegyüttes próbájára. Itt a kirándulók körében jelen lévő Görböc Néptáncegyüttes palatkai táncokkal kedveskedett a házigazdáknak, majd Nádis Dominik tanuló kalotaszegi legényessel rukkolt elő a hazaiaknak örömére. Mint kiderült nem csupán a hagyományőrzés, a néptánc szeretete köti össze a két csoportot, hanem a kalotaszentkirályi tanulók körében is sokan részt vettek és részt vesznek a Csillagszerző Matematikaversenyen, amelynek a Miskolczy Károly Általános Iskola a szervezője országos szinten. A barátkozás jegyében eltöltött találkozás után vacsora várta őket. Még lefekvés előtt egy játékos kvízzel bizonyították az aznap gyűjtött tapasztalataikat, ismereteiket.

Szombat délelőtt Kalotaszentkirály és Zentelke múltjáról és jelenéről kaptak színes ízelítőt Lovász Edit matematika tanárnő jóvoltából. Megtekintették Kalotaszentkirály hagyományos építészeti „csodáit”. Az ott lakók a házaik homlokzatára faragták vagy faragtatták művészi igényű motívumaikat, anyagi helyzeteiknek megfelelően. A református templom itt is kazettás mennyezetével, gazdag, igényes kézimunkáival köszöntötte a betérőket. Az Ady Endre Általános Iskolába is bekopogtattak, lévén az iskola a Csillagszerző Matematika verseny Kolozs megyei szervezője. Okos-Rigó Dénes iskolaigazgató fogadta a micskei diákokat, örömét fejezve ki, hogy vendégül láthatja partneriskolájának diákjait és tanárait, valamint igazgatóját, Hodgyai Editet. A tanügyi tapasztalatcsere után a helyi mesterségeket, hagyományokat és népviseletet bemutató tájház tárta eléjük a múlt díszes örökségét.
Ebéd után a ritka történelmi emlékhelynek számító impozáns bánffyhunyadi református templomot és annak féltve őrzött kincseit tekintették meg, majd útjukat a Sebes-Körös Völgyében folytatva ellátogattak Sebes-várához, amelyet eredetileg IV. Béla király építtetett a fontos kereskedelmi és hadi út védelmére. A tanulmányi útjuk utolsó állomását a telegdi református templom jelentette. Itt láthattak Micske és Telegd múltjához kötődő közös emlékeket, a Miskolczy és a Baranyi családok jóvoltából.
A kétnapos, történelmi tájegységeket felölelő tanulmányút a PNRAS program keretén belül valósulhatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában