Hitvilág

2023.12.25. 06:26

Örvendjetek: Isten szeret!

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” (János 3:16)
A legismertebb szakasz ez a Bibliából. Sokan megtanultuk kívülről már gyermekkorunkban. Ha ismerjük, ez nagy kincs, ha még nem, lehetőség van a megtanulására, de a legfontosabb, hogy zárjuk a lelkünkbe a mondanivalóját. Ezt az igét az Úr Jézus mondta és négy nagyon fontos üzenetet tartalmaz.

Először: Isten szereti ezt a világot. Szeretetéből fakadóan alkotta meg a világot. Isten szeretete a legfőbb jó. A Biblia azt mondja: „az Isten szeretet” (1Jn 4:8). Természetéhez hozzátartozik a szeretet. Azért tartja fönt a világot, mert szereti és szeretettel gondoskodik róla. Szeret minket, embereket, és ebben a szeretetben nincs semmi önzés, ez egy tiszta, ragyogó szeretet. A mi szeretetünkben sajnos benne van az önzés, de az övében nincs, és nem is változik meg ez a szeretet. Nem fogyasztják el generációk, ez állandó. Az ember kétségbe vonja Isten szeretetét, de ez a gonosz befolyása miatt van, a kezdettől fogva ezt kérdőjelezte meg és így lázította fel az embert Isten ellen. Isten szeret, ezt lehet viszonozni, de el lehet utasítani. Ha viszonozzuk, ebből következik az értelmes élet, Ő megtanít rendeltetésünknek megfelelően élni.

Másodszor: Jézus Krisztust Isten ajándékul adta ennek a világnak. Az ember a bűn fennhatósága alá került és megtörte az Istennel való kapcsolatot. A világ a bűn miatt lett gonosszá. Szeretetlenség, harag, gyűlölet, háborúk árasztották el ezt a világot. Ez nem független tőlünk. Azért van ez, mert az ember szívében ott lapulnak a gonosz indulatok. Jézus mint ember és mint Isten jött el ebbe a világba, hogy lássunk egy tökéletes példát, egy jó mintát az életre. Ő magára vette a mi bűneinket és a kereszt áldozatával kiengesztelte az Istent. Mert Isten igazságos Isten is. A bűn kérdést Jézus által, szeretett Fia által oldja meg és nekünk kegyelmet ad.

Harmadszor: hittel, ezt el lehet (kell) fogadni. Jézus mindenkiért hozta áldozatát, de akkor érvényes, ha elfogadjuk. Mindannyian megfertőződtünk a bűn vírusával és ahogy az idő telik, ez egyre jobban nyilvánvalóvá lesz bennünk, de személyesen elfogadhatjuk a gyógymódot. Az ige azt mondja: „aki hisz őbenne, el ne vesszen.” Feltétel a hit. Betehetjük a saját nevünket, a valaki helyett és olvassuk így el ezt a bibliaverset, hogy még személyesebb legyen az, amit Jézus Krisztus ígért. A hitünk táplálkozik az írott igéből, de táplálkozik a megtapasztalásokból is. Istennek vannak személyes megszólításai, alakítja a körülményeket, hogy felismerjük mögötte Őt, tehát van módszere minden teremtményéhez. Kérdés, hogy mit teszünk, amikor felkínálja a lehetőséget a lelkünk meggyógyulására. Aki hisz, az nem vesz el. Higgyj benne!

Negyedszer: jutalmunk, az örök élet! Ezt mondja Jézus. Megbízunk a szavában, mert igazmondó és Isten. Feltámadásával egy teljesen új létformát hozott létre: a dicsőséges testet. Amikor meghalt, nem lett porrá a teste, hanem átváltozott és mint aki a halált legyőzte, úgy jelent meg a tanítványoknak és ment vissza a menybe. Minket is oda vár. Elment, hogy helyet készítsen, hogy aki hisz benne, annak örök élete legyen. Az örök élet korszakról korszakra megújuló élet. Csak találgatni tudjuk, hogy milyen lehet, azt viszont látjuk, ahogy a földet alkotta, az nagyon szép és az a reményünk, ha életünk itt véget ér, az örökkévaló még szebb és jobb lesz. 

Igazi karácsonyunk akkor van, ha hisszük, ami mögötte van: hogy Jézus eljött erre a földre. Egy személyt ünneplünk, aki jelen van és aki nekünk jót  akar. A külsőségek elmúlnak, de Ő velünk marad, végigkísér az életen, és segít, hogy ne legyen üres se az életünk, se az ünnepünk.

„Mi adhat bármi pluszt a karácsonyhoz? A tökéletes film az, hogy Isten határtalanul szerette ezt a világot. A tökéletes ajándék, hogy egyszülött Fiát adta értünk. Az egyetlen kívánalom, hogy higgyünk benne. A hited jutalma pedig az örök élet elnyerése.” (Corrie Ten Boom)

Áldott karácsonyt minden kedves olvasónak!

Budai Lajos Dániel baptista lelkipásztor 

2023 Nagyvárad

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában