Bonitas

2023.12.07. 16:05

Nemzetközi konferenciát szerveztek Nagyváradon a Bonitas szakemberei

Forrás: Bonitas Fogyatékkal Élő Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület

ERDON-összeállítás

Nemzetközi konferencia zajlott a nagyváradi Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár amfiteátrumában 2023. november 23-án és 24-én. A rendezvényt a Bonitas Fogyatékkal Élő Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület bonyolította le, a főszervezők Oláh Andrea és Egly Renáta voltak. Az esemény társszervezői a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a megyei könyvtár és a Bonitas Speciális Oktatási Központ. A szakmai találkozó az Alternatív terápiás módszerek a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztésében címmel valósult meg. A konferencia iránt igen nagy volt az érdeklődés, a helyek két nap alatt beteltek. Összesen tizennégy előadó szerepelt, akik három országból (Magyarország, Románia és Kanada) érkeztek.

A rendezvény öt fontos psziho-pedagógiai témakört hangsúlyozott ki a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztésében: a zeneterápia sokrétű lehetőségeit, a játékterápia különböző módszereit, az állatasszisztált terápiák alternatív lehetőségeit (a lovasterápia, valamint a kutyás terápiás foglalkozások jótékony hatásait), a Kadans-tánc gyógyító jellegét, valamint a személyre szabott gyógypedagógiai mozgásfejlesztés eredményességét ismerhették meg a résztvevők.
A konferencia célja az SNI-s (sajátos nevelési igényű) gyermekek fejlesztésében használható különböző terápiák bemutatása, feltérképezése volt. „Mivel minden gyermek más és más problémával küzd, így a megoldás is többrétű lehet. Nem beskatulyázni szerettük volna ezeket a módszereket, inkább megmutatni, hogyan lehet őket beépíteni a fejlesztés folyamatába akár külön-külön, vagy egymást kiegészítve” – fogalmaztak az esemény szervezői. Hozzátették, ezek az alternatív módszerek önmagukban nem elegendőek, a fejlesztés során inkább kiegészítői a hagyományos módszereknek.

Interaktív feladatok

A tematikus bemutatók interaktív feladatokat is tartalmaztak, amelyekre a szép számban megjelent szakemberek, szülők, pedagógusok, egyetemi hallgatók pozitívan reagáltak, sok hasznos információval gazdagodtak, és jelezték, hogy szívesen részt vennének még hasonló konferenciákon a közeljövőben. Az esemény fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában