Igehirdetés

2023.12.25. 14:06

„Nem kell többé Isten nélkül élni”

Karácsony napján a keresztény templomok sokasága várta a híveket megtapasztalni Isten legnagyobb szeretetmegnyilvánulását: a Megváltó Krisztus születésének ajándékát.

A szerző felvételei

Pap István

Hétfőn délelőtt a nagyvárad-olaszi református templomban hallgattuk meg Isten Igéjét, melyet Dénes István Lukács lelkipásztor hirdetett János evangéliumából vett idézet alapján.

 

A templom szószékéről elhangzott, hogy Jézus nélkül nincs áldás az ünnepen. Karácsony a hálaadás napja, Krisztus születéséért, a testetöltés csodájáért adunk hálát Istennek. Az igehirdető elmondta: Isten szeretete felemelő szó szerinti értelemben is, mert a hatalmas Isten lehajolt teremtményéhez. „Isten szeretetének megnyilvánulása az, hogy egyáltalán észrevesz minket” – fogalmazott. Isten szeretete továbbá kezdeményező szeretet, mert egyszülött Fiát adta nekünk, és ez a kezdeményező szeretet át tudja hidalni azt a szakadékot, amit az ember ásott bűneivel Isten és önmaga közé. Krisztus keresztje ez a híd Isten és ember között. Isten szeretete ajándékozó szeretet is, ami megmutatkozik karácsony ünnepében, Krisztus születésében is, hiszen „Jézus a legnagyobb ajándék, akit értünk adott a mi Istenünk” – fogalmazott az igehirdető. Isten szeretete továbbá feltétel nélküli szeretet. Az Úr nem azért ad nekünk, mert megérdemeljük, hiszen semmit nem tettünk és semmit nem kell teljesítenünk ahhoz, hogy az Ő szeretetét elnyerhessük. „Isten a szeretetével szemléli az életünket, és nemcsak azt látja, amik vagyunk, a gyarló, bukdácsoló embert, hanem annak lát minket, aminek teremtett” – mondta Dénes István Lukács. Éppen ezért Isten szeretete átformáló, újjáteremtő szeretet is, mert elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk, de ha elfogadjuk az Ő szeretetét, akkor ennek ereje fog megváltoztatni minket, nem pedig a parancs, a kényszer. „Isten szeretete testet öltött karácsonykor Jézus személyében és ez a szeretet nagypénteken teljesedett be. Ezért, ha magunkkal visszük Jézust, akkor megváltozik az életünk. (...) Karácsonykor, Krisztus születésével az ember esélyt kapott, hogy éljen, amely túlmutat a mindennapokon, a gyászokon, a betegségeken. Olyan élet esélyét kapta meg, amelyben benne van az örök élet reménysége. Aki megértette a karácsony lényegét, az megértette az élet értelmét is” – hangsúlyozta. A lelkipásztor felhívta a figyelmet arra, hogy Istentől való elszakadásunknak nagyon sok következménye van: nem leljük a helyünket a világban, talmi megoldásokat találunk az élet problémáira, válságok sokaságát éljük át a mindennapokban. „Az Istentől elszakadó ember utat kereső ember, de karácsony nagy üzenete az, hogy van megoldás: nem kell tovább Isten nélkül élni” – hangsúlyozta Dénes István Lukács.

 

Az igehirdetés után úrasztali beszédet mondott Nacsádiné Csuka Melinda lelkipásztor, aki szintén azt emelte ki, hogy a karácsony örömünnepén sem szabad elfelejtenünk, hogy nagypéntek nélkül értelmetlen lenne minden ünnepünk és az úrvacsorai asztal is. „Karácsony az ajándékozás ünnepe, de éppen a terített asztalnál mindannyianknak meg kell látni, hogy a legnagyobb ajándék Jézus Krisztus halála” – hangsúlyozta a lelkipásztor, hozzátéve, hogy a kerszténység győzedelmes hitének lényege a megváltás. Az úrasztali igehirdetés után kiszolgáltatták az úrvacsora sákramentumát. A karácsonyi ünnepi istentiszteleten közreműködött Meleg Vilmos színművész és az egyházközség kórusa.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában