Támogatott tartalom

2023.12.06. 07:13

Miért kell külön gyűjteni a hulladékot? Azért, hogy ne lepjen el minket a szemét

A hulladék nem tűnik el azzal, ha kidobják a szemétbe. Látott már valaha szeméttelepet? Ha nem, talán itt az ideje. Így jobban megértheti, hogy mit jelent a hulladékok szétválogatása. Röviden: azért, hogy ne temessen be minket a szemét, és minimalizáljuk a környezetünkre gyakorolt hatást. Senki sem akar szeméttel elárasztott környezetben élni.

Keresse fel a www.oradea.ro/recicleaza oldalt, vagy töltse le a Bihor Curat applikációt a következőkről: Google Play vagy App Store, hogy értesüljön a hulladékgyűjtés ütemezéséről utcájában!

Mi történik, ha nem válogatjuk megfelelően a hulladékot?

Ha a hulladékot nem válogatják megfelelően, az más anyagokat is beszennyezhet, és így újrahasznosításra alkalmatlanná válnak. Ez magasabb költségekhez, bírságokhoz vezethet, ami végső soron az újrahasznosítási folyamat hatékonyságának csökkenését eredményezi.

Miért kell külön gyűjteni a hulladékot? 

Van olyan hulladék, amely újrahasznosítható, így az újrahasznosítás révén új életet adhatunk neki. Természetesen vannak olyan hulladékok is, amelyeket nem lehet újrahasznosítani. De ahhoz, hogy az első kategóriából, az újrahasznosítható hulladékból a legtöbbet kihozzuk, szét kell választanunk ezeket. Ha mindenki tisztában van felelősségével, akkor a felelős szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatilag elősegíti a hulladék feldolgozásának és a gazdasági körforgásba való visszavezetésének folyamatát a társadalom számára, a lehető legalacsonyabb költséggel. Így hozzájárul a környezet tisztaságához azáltal, hogy megszabadul a hulladékok felhalmozódásától. Röviden: hozzájárul a tisztább környezethez, és nem kap bírságot.

Kapunk-e bírságot, ha nem gyűjtjük külön a hulladékot?

Igen! A Nagyváradi Helyi Tanács 2020. évi 861. számú határozata A nagyváradi önkormányzat köztisztasági szolgáltatásának szabályozása – szerint a szelektív hulladékgyűjtési kötelezettségek be nem tartása esetén a jogi személyek 1000 és 1500 lej közötti, a magánszemélyek pedig 300 és 500 lej közötti bírsággal sújtandók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában