Döntés

2023.12.20. 15:36

Meghosszabbították a hőelosztók kötelező beszerelésének határidejét

A parlament ismét meghosszabbította a melegvíz- és hőfogyasztásmérők felszerelésének határidejét.

Illusztráció

BN-összeállítás

Egy évvel meghosszabbították a hőfogyasztásmérők vagy hőelosztók felszerelésének határidejét a tömbházakban – erről döntött kedden a képviselőház. Az új határidő tehát 2024. december 31. Ugyanez a törvényjavaslat 750 lejig terjedő támogatást hagyott jóvá azoknak az anyagilag hátrányos helyzetű családoknak, személyeknek, akiknek kötelező lesz beszerelni ezeket az eszközöket. Az Agerpres állami hírügynökség szerint a tervezetet 282 igen szavazattal és csak egy nem szavazattal fogadták el. A Szenátus már december 12-én szavazott a tervezetről. A határidőt azért hosszabbították meg egy évvel, „hogy a lakosoknak valós lehetőségük legyen a szükséges energiatakarékossági intézkedések végrehajtására. Emellett az időszak meghosszabbítása elősegíti a zökkenőmentesebb átállást, mivel mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók számára biztosítja a mérőórák felszereléséhez szükséges támogatást” – olvasható a törvény kezdeményezőinek indoklásában. A törvény kezdeményezői között van a PNL, a PSD és az RMDSZ több képviselője is, köztük Arina Moș és Adrian Hatos, Bihar megyei PNL-s képviselők. 

A kihirdetésre váró új törvény értelmében egyéni mérőket kell majd felszerelni a lakásokba a vízszintes hőenergia-elosztású tömbházakban, illetve költségelosztókat a függőleges elosztású tömbházakban, mint amilyenek a régi kommunista tömbházak. A törvény szövege szerint „a vízszintes elosztású központi hőellátó rendszerhez csatlakozó társasházakban 2024. december 31-ig kötelező mérőrendszereket telepíteni a fűtési/hűtési és melegvíz-fogyasztás egyedi mérésére minden egyes lakásban és nem lakhatásra használt térben. A függőleges hőelosztású lakóházak esetében, ahol az egyedi mérőórák használata műszakilag nem megvalósítható vagy nem költséghatékony, kötelező az egyedi hőfogyasztás meghatározására szolgáló műszaki rendszerek (a továbbiakban: költségelosztók) felszerelése; a fűtési költségelosztók esetében ezeket minden egyes lakás vagy nem lakóhelyiség valamennyi fűtőberendezésére fel kell szerelni.”

Másrészt 2024. április 15-től a rászorulók támogatást kapnak a szóban forgó berendezések beszerelésére. „A rászorulók postai átutalással történő kifizetés formájában kapnak támogatást a hőköltség-elosztó rendszerek beszerzési és telepítési költségeinek ellentételezésére” – áll a képviselők által elfogadott tervezetben. A támogatást azok kapják meg, akik jogosultak az energiaár-kompenzációra is, ezeknek a személyeknek meghosszabbítják az energia-kártyájuk érvényességi idejét 2024. március 31-ig. A törvény kimondja, hogy a maximum 750 lejes támogatást csak a berendezések beszerelése után kaphatják meg a jogosultak és 2024. december 27-ig juthatnak hozzá az összeghez. A projekt megvalósítására 375 millió lejt különített el a kormány a Korszerűsítési Alapból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában