Renoválás

2023.12.08. 09:18

Januárban avatják fel hivatalosan a felújított kultúrházat

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Akárcsak a Mátyás királyról meg az eszes lányról szóló népmesében, melyben az „igen is, meg nem is” típusú cselekedetekre esik a hangsúly, csütörtök este át is adták, meg nem is az elmúlt években európai uniós finanszírozással renovált Román–Magyar Kulturális Központot, „leánykori nevén” a váradvelencei kultúrházat. Mindenesetre tartottak a dísztermében egy versekkel tűzdelt folkzenei előadást, román előadóművészeknek (Ducu Bertzi – ének, gitár, Adrian Păduraru – vers, Irina Furdui – hegedű és Constantin Neculae – gitár) a közreműködésével, de a helyszínen Ancuța Șchiop, a Bihar Megyei Könyvtár igazgatója portálunknak azt nyilatkozta, hogy ez csupán a négy eseményt magába foglaló, „Bibliovibes” | #educultcentre kulturális projektnek a része. Ezt az év végéig a ROHU446 Románia–Magyarország Interreg Program keretében valósítják meg uniós támogatással, a Kulturális Központ hivatalos felavatási ünnepségére azonban januárban fog sor kerülni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Mint portálunkon többször is beszámoltunk róla, a római katolikus egyház tulajdonában levő váradvelencei kultúrház felújítása néhány évvel ezelőtt, 2019-ben kezdődött, amikor még az RMDSZ-es Pásztor Sándor vezette a megyei önkormányzatot. A munkálatok azonban egy ideig leálltak, mivel a vonatkozó többszereplős ROHU-s projektben (Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára) a Bihar Megyei Tanács részéről a Várad irodalmi, művészeti, kulturális folyóirat vett részt egyik partnerintézményként, és ennek jogi önállóságát megszüntette a mostani liberális vezetésű önkormányzat. Végül azonban az egyik tanácsülésen módosították a korábbi határozatot úgy, hogy a Várad folyóirat helyét a megyei könyvtár vegye át. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) finanszírozott projekt elszámolható költsége 8,3 millió euró volt, a beruházás kedvezményezettje pedig a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában