Kórus

2023.12.21. 18:43

Gyermekhangokkal telt meg szerdán a nagyváradi evangélikus templom

A Szacsvay Imre Általános Iskola kis gyermekkórusa tartott karácsonyi ünnepi koncertet december 20-án, szerdán 19 órakor a nagyváradi evangélikus-lutheránus templomban, Kiss Tünde felkészítő tanárnő vezetésével. Közreműködött továbbá a Csillagocska Alapítvány Járom népi zenekara.

Fotó: Tóth Gábor

Tóth Gábor

Amikor „kis” kórust írunk-mondunk, az valójában csak az énekkar összetételének korosztályára vonatkozik, ugyanis a Szacsvay iskola kisdiákjai, létszámban és szívben-lélekben egyaránt nagy, mondhatni óriás lehengerlő énekcsapatban álltak közönség elé szerda este a nagyváradi evangélikus templomban, összesen 65-en voltak ezúttal. A közönség úgyszintén népes volt, zsúfolásig telt a templom izgatottan büszke fotózó-videózó szülőkkel, rokonokkal, mindenki alig várta, hogy láthassa-hallhassa, hogyan szerepel gyermeke, unokája, akár kórusban, akár szólóban, mert hát számos, egyénileg is bátran megmutatkozni tudó ifjú énekest is hallhattunk.

A szacsvaysok gyermekkórusairól (kis és nagyobb korosztályú is van egyébként) júniusi évzáró koncertjük alkalmával már igen részletesen beszámoltunk. Alakulásuk és felkészítésük mögött Kiss Tünde zenetanárnő fáradhatatlan munkája áll, aki egyébiránt immár két évtizede oktat ebben az iskolában, gyermekkórust pediglen 2016 óta szervez ugyanitt, a hallottak alapján gondosan ápolva-tanítva a magyar egyházi és népének hagyományait. Iskolában a generációk nagyon gyorsan jönnek-mennek, cserélődnek, ez egyben azt is jelenti, hogy évről évre újra meg újra be kell tanítani, járatni, frissíteni a repertoárt, mindig együtthangzóvá összekovácsolni sok tucatnyi kisdiákot, nem kevés zenepedagógiai munka ez. A most szerepelt kiskórus idén februárban alakult III–IV. osztályosokból, tudtuk meg Kiss Tünde tanárnőtől.
A szerda esti kóruskoncert éneklő bevonulással indult, kéz a kézben érkezett be élőláncban a templomajtón egy szíveket-lelkeket fénybe borító, bearanyozó, lobogó angyalsereg – talán így lehetne legtalálóbban megfogalmazni 65 gyermek ártatlan, de ugyanakkor nyüzsgőn csintalan-mocorgó együttrezgésének energiabomba-hatású sugárzó felbukkanását, csengő-bongó kórushangját. Fénnyel és elevenséggel töltötték be tehát pillanatok alatt a teret a kis szacsvaysok – kellhet-e ennél szebb ajándék karácsony ünnepére, melyen az ártatlan kisded Jézus érkezését várjuk, akiben ott van a reményteli jövő ígérete, akárcsak minden egyes gyermekben.
Népénekek, őskeresztény himnuszok szóltak a népes kiskórus előadásában, melyben nyomon követhettünk Jézus születésének történetét, az angyali üdvözlettől, a Szent család szálláskeresésétől az angyalkórus örömhír-mondásán át a pásztorok érkezéséig, az ajándékozásig: Világmegváltó Krisztusunk, Fa hozza a bimbaját, Mikor Máriához az Isten angyala, Születésén Istennek, Elindult Mária, Pásztorok, keljünk fel, Menjünk mi is Betlehembe, Jézus ágyán nincsen paplan, Vígan zengjetek citerák. A koncert végén kánon és közönségénekeltetés is helyet kapott.
Kiss Tünde tanárnő közlése nyomán, köszönettel, írjuk az ifjú szólisták névsorát is: Furdea Máté, Furák Pop Júlia, Cser Nikolett, Kiss Napsugár, Koszta Dóra, Tersánszky Dorottya, Kocsis Lurka (az ő felkészítője Brugós Anikó tanárnő volt), Varga Vivien (IV. osztályos tanulók); Zatykó Zente, Imre Máté, Kövér Jádé, Tőkés Apor, Józsa Zsuzsanna, Kiss Abigél, László Borbála, Bolha Szofi, Nagy Rozi, Szomor Hanna, Kovács Jázmin, Bozsódi Nagy Abigél (III. osztályosak) és Nagy Léda (II. osztályos). A kísérő Járom zenekart Dallos Levente vezette, orgonán és cimbalmon közreműködött Kiss Barna. Köszöntőt mondott továbbá Mátyás Attila evangélikus lelkész, a csillogó közösségi-zenei eseményt és gyermeksereget vendégül látott házigazdaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában