Áremelés

2023.12.02. 09:07

Drágulások lesznek Nagyváradon

2024-ben drágulni fognak egyes szolgáltatások Nagyváradon. A helyi tanács legutóbbi rendes ülésén fogadta el a jövő évi illetékekre vonatkozó határozatot.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A legtöbb áremelés a Közterületfenntartó Vállalat (ADP) által működtetett létesítményekben lesz, de egyes sporttevékenységek is drágábbak lesznek 2024-ben. A legnagyobb emelés az ADP által működtetett strandok, a Rulikowsky temető és az állatkert díjszabásaiban lesz. Egy felnőtt belépőjegy a Nymphaea akvaparkba a jelenlegi 82 lejről 90 lejre emelkedik, ez tíz százalékos emelés, de a gyerek-, és nyugdíjas jegyek ára is nőni fog, ugyanott a wellness szolgáltatások ára tíz százalékkal emelkedik, stb. A Decebal piacon és a Rogériuszi piacon 8-13 százalékkal nőnek a bérleti díjak, például egy asztal bérlése havi 275 lejről 300 lejre fog nőni, és az ócskapiacon is nőni fognak egyes bérleti díjak. Egy belépőjegy ára mind az Őssi strandon, mind pedig az állatkertben 22 lejről 24 lejre nő január 1-től. A Rulikowsky temető legtöbb szolgáltatása szintén minimum 8 százalékkal nő jövőre: egy sírgödör ásása 500 lejről 550 lejre fog nőni, ami tíz százalékos emelés, egy sírhely bérléséért tíz évre 500 lejt kell majd fizetni az eddigi 440 lej helyett, a húsz évre szóló sírhelybérlésért pedig ezer lejt kell fizetni az eddigi 880 lej helyett, mindkét esetben 14 százalékos emelésről beszélhetünk. A Nagyvárad Sportcsarnok bérlése is többe fog kerülni, míg a Körös-parti fedett teniszpálya bérleti díja 80-ról 90 lejre emelkedik, a nem fedett pálya használatáért is öt lejjel többet kell majd fizetni a mostani 45 lejhez képest. Egyes szolgáltatások ára nőni fog a megyei műemlékvédelmi alapítványnál és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesületnél (APTOR) is. Ugyanakkor az elfogadott határozat szakjelentése szerint nem fog nőni a belépőjegyek ára a turisztikai látványosságokhoz, nem emelték a parkolási díjakat, a közterület bérleményeket, a 12 tonnásnál nagyobb járművek adóját, stb. A szerdai tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmagyarázta, hogy a törvény értelmében minden év áprilisáig el kell fogadni a következő évi adókat. Hozzátette, hogy az év végéig kell elfogadni mindazokat a díjszabásokat és illetékeket, amelyek nem tartoznak a helyi adók közé. Ez történt meg most.

Sok az emelés

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) sokallta a díjaszabás-emeléseket a szerdai tanácsülésen. Adrian Madar frakcióvezető megjegyezte, hogy az ADP egyes szolgáltatásait nagyobb mértékben emelik, mint amekkora a hivatalos infláció. Kifejtette: „Ha megnézzük az ADP legutóbbi tevékenységi jelentését, akkor láthatjuk, hogy bár 30 fővel több alkalmazottja volt, a bevételei mégis évi 2 millió lejjel kevesebbek volt, annak ellenére, hogy a tarifákat tavaly is 10 százalékkal növelték. És önök ezek után még 500 ezer eurós bónuszokat is jóvá hagytak az idén” - fogalmazott a politikus. Válaszában Florin Birta kifejtette, hogy a díjszabásokat többek között a minimálbér és a közműszolgáltatások árának növekedése indokolta, de a növekedés körülbelül hét százaléknyi, ami jóval elmarad a statisztikai hivatal által megadott 13 százalékos inflációs rátától. Viszontválaszában Madar azt mondta, hogy ő az ADP menedzsmentjét bírálta, hiszen „ha felveszünk harminc embert és adunk 500 ezer euró bónuszt, de a tarifákat is növeljük, ez nem teljesítmény” - fogalmazott. Florin Birta erre úgy reagált, hogy a polgármesteri hivatal képviselői az észszerűséget tartották szem előtt, és „nem akartak populisták lenni”. A helyi illetékekre vonatkozó határozat-tervezetet a tanács liberális frakciójának igen szavazataival, a PSD és sz RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában